La factura del coronavirus: ¿Quant ha costat a la Generalitat?

Efectes del virus

La factura del coronavirus: ¿Quant ha costat a la Generalitat?

4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Poc més de dos anys després de l’esclat de la pandèmia de la covid ja és possible fer un balanç de les seves conseqüències econòmiques. No només les que ha afectat el conjunt de la riquesa que es genera al país, amb una caiguda inèdita des de la Guerra Civil de l’11,7% el 2020, sinó en els comptes públics, tant a nivell d’ingressos com de despeses. I quan aquella etapa començava a superar-se, tot i que no del tot, ha sorgit la invasió russa d’Ucraïna, l’impacte de la qual en els comptes públics catalans, tot i que amb una estimació molt inicial, ascendeix de moment uns 750 milions d’euros

1

¿Algun ingrés va millorar durant la pandèmia?

Sí. El 2021, l’impost sobre successions i donacions va recaptar 75,9 milions més. L’increment té a veure amb les morts causades per la covid i l’efecte el 2021 al fet que el tribut es liquida als sis mesos. El febrer d’aquest any –última dada disponible– es va produir una reducció del 14,1% al comparar-se amb un període amb «un import extraordinàriament alt» per autoliquidacions del 2020 durant el període de suspensió de presentar autoliquidacions i per l’augment de defuncions per la covid, segons l’informe d’execució pressupostària de l’administració catalana.

¿Com es van finançar les despeses i la minva d’ingressos?

L’Estat va crear el denominat fons covid el 2020 destinat a les autonomies i sense exigència de devolució per un import total de 16.000 milions d’euros. A Catalunya li van correspondre 3.294,7 milions el 2020 i 2.161 milions el 2021, cosa que suposa un total de 5.455,7 milions, és a dir, el 55,% de la factura dels dos primers exercicis (2020 i 2021). Per al 2022 no està previst cap fons d’aquest tipus i ho exigeix no només la Generalitat sinó altres comunitats autònomes. També advoquen per un altre fons per pal·liar els efectes de la guerra en les comunitats i un marge de dèficit més gran, del 0,6% del PIB previst a l’1%, cosa que, en el cas de Catalunya, atorgaria un matalàs d’uns 1.000 milions.

2

¿Quant costarà aquest any?

Els 1.400 milions que calcula la Conselleria d’Economia per a aquest 2022 són una estimació a la qual caldrà incorporar altres costos, com els relacionats amb les ajudes a persones, empreses i sectors, així com a Educació, si és necessari un reforç de professorat per al cursos 2022-2023 o drets socials, segons fonts de l’Executiu català. I tot dependrà de l’evolució de la pandèmia.

¿Quant ha destinat la Generalitat a ajudes?

La Generalitat ha destinat 3.182 milions d’euros a ajudes i subvencions per pal·liar els efectes de la pandèmia de la covid-19 en les famílies i sectors econòmics. Segons el registre de subvencions i ajudes de Catalunya (RAISC), el 2020 es van destinar 877 milions, el 36% de les ajudes totals, distribuïts en 80 convocatòries. L’any passat, l’import es va elevar fins a 2.305 milions, el 56% de les ajudes totals de l’exercici, distribuïdes en 78 convocatòries. Els recolzaments per atendre necessitats relacionades amb la covid signifiquen el 48,5% del total convocat en el període 2020-2022, que van sumar un total de 6.557 milions. Aquesta proporció revela l’enorme impacte que ha tingut la pandèmia en la política de subvencions de la Generalitat, segons la Conselleria d’Economia.

3

¿Qui n’han sigut els beneficiaris principals?

El gruix dels recolzaments de la Generalitat per pal·liar els efectes de la pandèmia han anat a parar al sector del comerç, el turisme i les pimes, amb 1.464 milions durant el període. En segon lloc es van situar les ajudes destinades al foment de l’ocupació, amb 1.247,1 milions. Els van seguir els àmbits de la cultura, amb 127,8 milions i els serveis socials, amb 118,5 milions. Altres sectors beneficiaris van ser l’educació, amb 108,9 milions; la indústria i l’energia, amb 63,2 milions i la vivenda, amb 18,4 milions.

4

Taula completa de la pèrdua d’ingressos

Aquests són els conceptes pels quals s’ha deixat d’ingressar

5

Taula completa de l’increment de la despesa

Aquests són els conceptes en els quals s’ha incrementat la despesa