Malgrat que el gas continua alt

Les renovables enfonsaran el preu de la llum fins als 7 euros aquest divendres a la tarda

El preu mitjà diari serà de 150 euros per megawatt-hora, el més baix des que va començar la guerra d’Ucraïna

Les renovables enfonsaran el preu de la llum fins als 7 euros aquest divendres a la tarda
1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El mercat elèctric ha donat una treva als seus preus, malgrat que el preu del gas natural als mercats internacionals continua alt (al voltant de 100 euros) i el Govern encara no ha posat un límit. Aquest divendres, el preu horari arribarà als 7 euros per megawatt-hora durant dues hores –entre les 15 i les 17– gràcies a l’increment de la generació renovable, fonamentalment d’energia eòlica i la desaparició dels cicles combinats, sense producció durant aquell període. El resultat, és un preu mitjà diari per al mercat majorista de 154,7 euros per megawatt-hora, gairebé un 30% inferior al preu d’aquest dijous, i el preu més baix des que va començar la guerra d’Ucraïna.

En concret, entre aquelles dues hores d’aquest divendres, la programació de generació renovable es dispara, fins als 25.000 megawatt-hora, i s’ajunta amb la producció nuclear (uns 6.000 megawatts-hora). Mentre la fotovoltaica es manté en nivells alts, similars als d’aquest dijous –entre els 9.000 i els 10.000 megawatts–, l’eòlica s’eleva fins als 16.0000 megawatts-hora –aquest dijous, a les mateixes hores, és de 12.000 megawatt-hora–.

Notícies relacionades

I això passa perquè a l’alta potència instal·lada d’energia eòlica se suma des d’aquest any l’increment de l’energia fotovoltaica que ha elevat el nombre d’hores barates de llum a Espanya. Fins ara, entorn de les 5 de la matinada era l’hora més assequible, segons els preus majoristes, per la baixa demanda a aquella hora i l’elevada producció eòlica. Però des de l’any passat, per l’increment de la potència instal·lada de panells solars, això també passa al voltant de les 5 de la tarda.

Això s’ajunta amb el fet que durant tot aquest divendres a Espanya no hi ha programada cap producció per part dels cicles combinats (centrals que cremen gas natural). A Portugal, sí; però no durant el període que va des de les 15 i les 19 hores, cosa que provoca aquesta sorprenent caiguda dels preus en un moment com l’actual, en el qual baixar de la cota dels 100 euros per megawatt-hora és poc habitual. Així, l’hora anterior i la següent a aquest període d’entre les 15 i les 17 hores també hi haurà preus relativament baixos per al que és habitual per aquestes dates, de 20 i 14 euros per megawatt-hora, respectivament.