JOSÉ LUIS BONET | PRESIDENT DE LA CAMBRA DE COMERÇ D’ESPANYA
«La digitalització ja no és una opció; és una obligació»

— ¿Quins efectes tindrà sobre les pimes el nou escenari proporcionat pels fons Next Generation de la Unió Europea?
Els fons Next Generation suposaran una oportunitat històrica per a la transformació de les pimes espanyoles sobre la base dels eixos estratègics d’actuació fixats per la Unió Europea i traslladats al Pla nacional de recuperació, transformació i tesiliència: digitalització, sostenibilitat i formació. A aquests eixos, des de la Cambra d’Espanya, en sumem dos més, que també són fonamentals: la internacionalització i l’emprenedoria.
— La pandèmia ha sigut disruptiva. Ha marcat un abans i un després, fet que ens obliga a tots a canviar, a esforçar-nos i a superar-nos. En aquesta ocasió, la recuperació de la crisi estarà lligada a un canvi profund en la manera de fer les coses i els fons Next Generation ens proporcionen instruments i recursos per articular aquesta transformació.
Segons un estudi fet per la Cambra de Comerç d’Espanya, fins al mes de febrer passat, les inversions assignades o anunciades se situen prop dels 27.000 milions d’euros, una xifra que representa el 39% del total de les inversions previstes en el Pla de recuperació. Pel que fa a les reformes incloses en aquest pla, el 32,3% ja s’estan executant, el 51% estan en procés d’elaboració i el 16,7% no s’han iniciat. Tenint en compte que el Govern disposa de tres anys, fins al 2023, per desplegar aquest pla, podem dir que estem dintre del termini, però esperem una acceleració durant aquest exercici en àmbits d’interès especial per a les pimes, com ara la digitalització.
— ¿Com poden ajudar les cambres de comerç a les pimes a l’hora de sol·licitar i gestionar els fons?
— El sistema cameral és un instrument públic de base empresarial al servei de les empreses. La nostra capil·laritat —som presents a tot Espanya a través de la xarxa de 85 cambres de comerç— ens converteix en un aliat essencial al servei de l’Administració per gestionar projectes en el marc dels fons Next Generation, que, mitjançant el sistema cameral, podran arribar a la totalitat del teixit productiu del país, i particularment a les pimes i als autònoms.
A més, acumulem una experiència de 20 anys com a organisme intermedi de la Unió Europea gestionant amb eficàcia i rigor fons provinents del FEDER i el Fons Social Europeu, per un import superior als 1.000 milions d’euros.
A través dels programes que s’han posat en marxa en aquestes dues dècades, hem contribuït a la millora de la competitivitat i la modernització del teixit productiu, sobretot de les pimes, així com a la formació i l’ocupació, a la innovació i a la internacionalització, ajudant les empreses a adaptar-se als nous entorns i als nous mercats, sempre amb un enfocament inclusiu i sostenible.
Així mateix, la naturalesa pública de les cambres de comerç, que es regeixen pel principi de l’interès general, ens converteix en instruments idonis per gestionar i executar fons públics.
— ¿Com afronta la Cambra l’arribada dels fons de recuperació?
El nostre objectiu principal com a societat ha de ser aprofitar aquesta oportunitat històrica per aplicar els fons europeus d’una manera més responsable i eficient, amb l’empresa com a eix vertebrador de les mesures econòmiques, ja que és el motor de l’economia, creador de riquesa i ocupació.
Aquest és un projecte de país que requereix aliances entre el sector públic i el privat i la intervenció de tots els agents econòmics i socials per assegurar el seu èxit. Les administracions públiques no ho poden fer soles; les empreses, tampoc. Hem d’anar junts.
La col·laboració publicoprivada es presenta, per tant, com l’element determinant per afrontar amb èxit l’enorme desafiament que tenim al davant: utilitzar de manera eficient els fons europeus i portar a terme les importants reformes estructurals compromeses amb la Comissió Europea per obtenir aquests recursos.
Com dic, la involucració de les empreses és essencial i no tinc cap dubte que les grans companyies espanyoles tindran un paper protagonista actuant com a tractores i líders dels projectes transformadors.
Però Espanya, que és un país de pimes, haurà de posar l’accent, sobretot, en la transformació de les petites i mitjanes empreses. Estic convençut que l’èxit del Pla de recuperació, transformació i resiliència es mesurarà majoritàriament per la seva capacitat transformadora de les pimes.
— ¿A quines dificultats s’enfrontaran les pimes a l’hora de sol·licitar i gestionar els fons?
Les pimes requereixen un recolzament i un acompanyament especial, en primer lloc, per conèixer els fons i les oportunitats que els ofereixen, i en segon lloc, per obtenir informació de les diferents convocatòries i ajuda per accedir-hi.
— ¿Què és Kit Digital? ¿Com se sol·liciten les ajudes? ¿I a quina finalitat es poden dedicar aquestes ajudes?
El Govern d’Espanya ha ideat el programa Kit Digital amb l’objectiu de promoure la digitalització de les empreses amb menys de 50 treballadors i autònoms. La iniciativa Kit Digital ofereix ajudes directes mitjançant bons la quantia dels quals pot oscil·lar entre els 2.000 i els 12.000 euros, depenent de la mida de l’empresa. La transformació digital s’ha convertit en una necessitat imperiosa per a les pimes. En els últims anys ha quedat patent que les que no estan digitalitzades han experimentat més dificultats que les que sí que han completat la seva transformació digital. En aquest moment, la digitalització ja no és una opció; és una obligació per subsistir.
El primer pas que han de fer les pimes i els autònoms per sol·licitar les ajudes és registrar-se en la pàgina web www.acelerapyme.es i completar un test per conèixer el seu grau de maduresa digital.
Una vegada s’hagi fet aquest autodiagnòstic, l’empresa haurà d’escollir les eines digitals que millor s’adaptin a les seves necessitats de negoci, en un catàleg que inclou: lloc web i presència a internet, comerç electrònic, gestió de xarxes socials, gestió de clients, intel·ligència empresarial i analítica, serveis i eines d’oficina virtual, gestió de processos, factura electrònica i comunicacions segures i ciberseguretat.
L’empresa haurà de sol·licitar el seu bo digital a la seu electrònica de Red.es (https:// sede.red.gob. és).
Notícies relacionades— ¿Com funcionen i què ofereixen les oficines Acelera Pyme?
La Cambra d’Espanya, en col·laboració amb l’entitat pública empresarial Red.es, ha posat en marxa 60 oficines Acelera Pyme, mitjançant les cambres de comerç territorials, amb l’objectiu d’impulsar la transformació digital mitjançant l’ús i l’aprofitament de les TIC en les seves estratègies empresarials. Des d’aquestes oficines s’assessora i s’acompanya pimes i autònoms per conèixer les ajudes que hi ha disponibles, perquè puguin maximitzar la seva productivitat i competitivitat, tant en l’àmbit nacional com en l’internacional.
- Fugida salarial del 0,5% Els funcionaris de la Generalitat no cobraran fins a l’octubre la paga de fins a 625 euros pels retards pendents
- Medi ambient Els pops fugen d’Espanya i envaeixen les costes britàniques: aquest és el motiu
- Comerç La FNAC d’El Triangle s’acomiada avui amb grans rebaixes
- Xarxes El nen de "la tranquil·litat" a les piscines de Terol parla 13 anys després: "Un dia vaig arribar amb el pit enfonsat i un ull morat a casa"
- Tribunals "Me l’han jugada. Agafeu-los i mateu-los"
- Piscines, brou de cultiu de malalties: quines infeccions pots agafar i com prevenir-les
- Mor una anciana atropellada pel seu propi vehicle a Barcelona
- POLÍTICA Sánchez braceja per salvar-se del naufragi mentre Feijóo celebra cada cop amb el PP de festa
- Polèmica L’alcaldessa de Palafrugell nega que s’hagi prohibit als grups d’havaneres afegir-se al públic si canta ‘El meu avi’
- Comitè federal Illa exhibeix el seu suport a Sánchez i a les mesures preses en el PSOE: «Anem pel bon camí»