Patronal
Garamendi tem que Espanya entri en recessió «si no es fan les coses bé»
El president de la CEOE qüestiona a Còrdova les «mesures ideològiques» del Govern i reclama ajudes per a les petites i mitjanes empreses i per al sector agroalimentari

El president de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE), Antonio Garamendi, ha participat aquest matí en l’assemblea general ordinària dels empresaris cordovesos, on, a preguntes dels periodistes, ha alertat del temor dels empresaris que Espanya entri en recessió «si no es fan les coses bé», per la qual cosa espera que les coses «no es facin malament». El president dels empresaris espanyols ha cridat el Govern d’Espanya a «treballar des del rigor pressupostari i l’ortodòxia econòmica» per deixar d’engreixar el deute estatal, que ha passat d’un 98% a un 120%. En aquesta línia, va confiar que el Govern central faci les tasques quant als fons europeus, «el primer Pla Marshall per a Espanya», per treure el màxim partit a aquests diners.
Tot seguit, Garamendi ha qüestionat les «mesures ideològiques» posades en marxa pel Govern central en els últims dies, amb l’aprovació del Pla de Xoc del Govern. En aquest sentit, ha criticat l’aprovació de mesures «que no estaven pactades ni s’han anunciat» i ha qüestionat la política de lloguers, que, segons la seva opinió, «discuteix la propietat privada, que és un dret fonamental en la mateixa línia que quan es dona llum verda a la pujada del salari mínim, fent com que jo et convido a sopar però el pagues tu».
El president dels empresaris ha rebutjat que s’aprovi una reforma laboral saltant-se mesures acordades, com la referida als ertos perquè no s’hagin de negociar cada vegada, i ha qualificat de «sense sentit» que no es pugui fer una regulació d’ocupació o acomiadar si és necessari «perquè hi ha una guerra a Ucraïna», i davant d’això ha plantejat que «a veure qui s’atreveix a contractar ara».
En el seu discurs als membres de l’assemblea de CECO, Garamendi ha fet una crida per reforçar els recolzaments a les petites i mitjanes empreses i als sectors més afectats per l’actual crisi, en concret a la indústria agroalimentària, «que durant la pandèmia i ara amb la guerra d’Ucraïna ha demostrat la seva rellevància com a sector estratègic».
La mala planificació energètica, causa de la pujada dels costos
Quant a la pujada dels costos de l’energia, Garamendi ha al·ludit a les causes d’aquesta situació i ha culpat «no aquest sinó els diferents governs d’Espanya» d’una «mala planificació de la producció energètica, a l’haver tancat fins a 11 plantes de carbó i nombroses plantes nuclears, mentre que a països com França o Alemanya se n’estan construint de noves». Així, ha recordat que si bé la inflació se situa ara pròxima al 10%, al setembre ja es trobava per sobre del 6%, cosa que «és inassumible per a les empreses».
Per Garamendi, «la política energètica» ha sigut fallida i requereix un pacte d’Estat que faci compatibles les energies renovables i la sostenibilitat. Així mateix, ha destacat la impossibilitat que les empreses avancin si no hi ha personal preparat. «Hi ha més de 100.000 llocs especialitzats sense cobrir al nostre país per falta d’enginyers, electricistes, personal format per a la construcció», ha comentat, mentre ha cridat els empresaris i les administracions a implicar-se en aquesta tasca «perquè no podrem parlar de digitalització o sostenibilitat si no comptem amb treballadors qualificats».
«La base logística suposa un gran motor econòmic per a Còrdova»
Notícies relacionadesQuant a la província, Antonio Garamendi ha destacat l’«enorme potencial com a motor econòmic que suposarà la posada en marxa de la base logística de l’Exèrcit de Terra a Còrdova», una proposta que segons ha dit, va néixer en una reunió de la CEOE. «Les Forces Armades feia molt temps que parlaven de crear una base logística i la CEOE va plantejar el suport a aquesta iniciativa, a la qual va saber sumar-se el Govern», ha detallat. «La implantació a Còrdova, gràcies a la implicació de totes les administracions, suposarà una gran oportunitat per a la província».
A pocs dies de l’inici de la Setmana Santa, Garamendi, que també va posar en relleu el diàleg social com a garant de la pau social, va tancar el seu discurs llançant un missatge d’optimisme als presents assegurant que tot i que els empresaris es troben actualment «en ple Divendres Sant», s’ha de recordar que després del Divendres Sant sempre arriba «el Dissabte de Glòria».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tribunals Els Mossos tanquen la investigació per la mort de l’amo de Mango: conclouen que la caiguda va ser accidental
- Procés impulsat per l'ajuntament Badalona desallotja el popular bar de 'tardeos' Santa Lola davant el malestar dels propietaris
- Ferran Corominas: "Vam jugar 10 minuts plorant, ens vèiem a Segona"
- Humor ‘La casa nostra’, la ‘sitcom’ de Dani de la Orden amb què 3Cat recuperarà l’esperit de ‘Plats bruts’
- Manresa Un dels mossos que va participar en el rescat d'una menor al Cardener: "Em va sortir de dins, veia que la nena s'estava ofegant"