INE

Les vendes del comerç minorista moderen la seva pujada el febrer fins a l’1,7%

Encadenen, així, dos mesos d’increments interanuals consecutius després d’haver pujat al gener un 3,5%

Les vendes del comerç minorista moderen la seva pujada el febrer fins a l’1,7%
3
Es llegeix en minuts

El comerç minorista va registrar al febrer un augment de les seves vendes de l’1,7% en relació amb el mateix mes del 2021, taxa 1,8 punts inferior a la del gener, segons ha informat aquest dimarts l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Així, les vendes del comerç minorista van encadenar el febrer dos mesos d’increments interanuals consecutius després d’haver pujat al gener un 3,5%.

Al febrer les vendes d’aliments al sector minorista van baixar un 1,8% en comparació amb el mateix mes del 2021, mentre que les de la resta de productes es van incrementar un 0,9%, especialment les de l’equip personal (+28%), seguit de l’equip de la llar (+6,7%). En canvi, van baixar un 2,7% en els altres béns.

Per modes de distribució, es van registrar augments interanuals de les vendes a les grans superfícies (+8,5%) i a les petites cadenes (+7,2%) i descensos en les empreses unilocalitzades i les grans cadenes, que van retallar la seva facturació un 3,6% i un 2,1%, respectivament.

Eliminant els efectes estacionals i de calendari, la facturació del comerç minorista va augmentar un 0,9% interanual el febrer, en contrast amb el repunt del 4,1% que va experimentar al gener.

Les vendes pugen un 0,7% aquest mes

En termes mensuals (febrer sobre gener) i dins de la sèrie corregida, el comerç minorista va incrementar les seves vendes un 0,7% després de dos mesos de retrocessos.

Aquest comportament va ser resultat de l’augment de la facturació en la resta de productes (+1,6%), ja que les vendes en l’alimentació van baixar un 0,1% respecte al gener. Les estacions de servei, per la seva banda, van elevar la seva facturació un 2,1% el segon mes de l’any.

Per modes de distribució, tots van vendre més que el gener tret de les empreses unilocalitzades, que van facturar un 0,9% menys. El repunt mensual de les vendes se’l van anotar les petites cadenes (+2,3%), seguides de les grans superfícies (+1,9%) i de les grans cadenes (+0,8%).

L’ocupació desaccelera el ritme

Quant a l’ocupació, el sector va registrar al febrer un increment interanual de l’ocupació del 2,6%, cinc dècimes menys que al gener.

El repunt interanual més gran de l’ocupació s’observa a les grans superfícies (+6,6%) i a les petites cadenes (+2,9%), seguit de les grans cadenes (+2,2%) i de les empreses unilocalitzades (+1,9%).

En termes mensuals, l’ús del sector es va contraure un 1,2%, en què destaca la caiguda de l’ocupació a les grans superfícies (-2,8%) i a les grans cadenes (-2,6%).

Les vendes pugen en 12 comunitats

La facturació del comerç minorista va baixar el febrer en relació amb el mateix mes del 2021 a les comunitats autònomes de Castella-la Manxa (-1,3%), el País Basc (-1,1%), Navarra (-0,6%), Aragó (-0,5%) i Andalusia (-0,3%). També es van registrar descensos a les ciutats autònomes de Melilla (-11,3%) i Ceuta (-5,7%).

Per contra, les vendes van pujar en 12 comunitats. Els repunts anuals més elevats es van donar a les Canàries (+10,3%), La Rioja (+7,2%), Balears (+6,4%) i Castella i Lleó (+4,9%), mentre que els menors van correspondre a Múrcia (+0,8%) i Astúries, Galícia, Madrid i Cantàbria, totes amb un avenç de l’1,2%.

Notícies relacionades

Referent a l’ocupació, totes les comunitats van registrar taxes anuals positives al febrer. Els increments més elevats de l’ocupació van ser per a Cantàbria (+4,5%), les Balears (+3,7%), Galícia (+3,6%), i La Rioja i Andalusia (+3,3% en els dos casos).

Per la seva banda, els menors creixements interanuals de l’ocupació es van donar a Astúries (+0,8%) i Múrcia (+1,1%). A la ciutat autònoma de Ceuta, l’ocupació al comerç minorista es va reduir un 0,1% anual al febrer, mentre que a Melilla va repuntar un 0,7%.