Consell de Ministres

El Govern aprova la pujada del salari mínim i la pròrroga dels ertos fins al 31 de març

  • El sou mínim passa de 965 a 1.000 euros bruts al mes (en 14 pagues), amb efecte retroactiu a 1 de gener

  • Les empreses en erto covid poden allargar les ajudes un mes més, tot i que amb rebaixes

El Govern aprova la pujada del salari mínim i la pròrroga dels ertos fins al 31 de març

EFE / JUAN CARLOS HIDALGO

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha aprovat aquest dimarts al seu Consell de Ministres la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) a 1.000 euros bruts al mes (en 14 pagues), així com l’extensió dels ertos covid fins al 31 de març. L’Executiu dona el vistiplau a dues mesures de caire econòmic que beneficiaran prop de dos milions de treballadors –en el cas de l’SMI– i 104.000 treballadors –en el cas dels ertos–.

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publicarà aquest dimecres el pacte arribat amb els sindicats fa dues setmanes –i del qual es va apartar la patronal– i el sou mínim passa de 965 a 1.000 euros bruts al mes (en 14 pagues), amb efecte retroactiu a 1 de gener. Aquesta mesura beneficiarà uns dos milions de treballadors, segons ha quantificat el mateix Ministeri de Treball. La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha insistit que aquest increment no tindrà un efecte negatiu sobre la creació d’ocupació i ha rebutjat les estimacions de les organitzacions empresarials contràries a aquesta pujada. «Els discursos dogmàtics sobre els efectes negatius de l’SMI m’atreveixo a dir que no són reals», ha afirmat.

Notícies relacionades

El ministre d’Inclusió, José Luís Escrivá, ha donat compte de l’extensió un mes més dels ertos covid. «El balanç no pot ser més aclaparadorament positiu», ha opinat després de dos anys d’escut laboral. L’Executiu ha escoltat les demandes dels agents socials, malgrat les seves primeres reticències, i habilita un mecanisme ‘pont’ de quatre setmanes per donar cobertura a les companyies mentre planifiquen i negocien amb els treballadors un nou erto, després del final de dos anys de pròrrogues.

Les ajudes als ertos covid segueixen, tot i que es veuen rebaixades durant aquest mes d’extensió: Les exoneracions de quotes per a les empreses baixen del 80% al 60%, sempre que hi hagi plans de formació. Si no hi ha plans, el percentatge baixa el 20% en empreses de 10 o més treballadors i el 30% en el cas de tenir menys plantilla, cosa que en els dos casos suposa una reducció del 20%.