Barcelona 22 11 2020 Barcelona   Preparatius apertura bars terasses etc    angel y javi  hijos de Silvestre  propietario del renombrado restaurante Salamanca  abren la persiana de su local  AUTOR  Manu Mitru

Protecció laboral

Així queda la pròrroga dels ertos covid fins al 31 de març

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha decidit prolongar les ajudes extraordinàries per als ertos covid que vencien el 28 de febrer i donar 30 dies extra a les empreses per negociar i registrar un nou expedient, amb les condicions de la nova reforma laboral. Un total de 104.000 treballadors segueixen afectats de manera total o parcial per un d’aquests mecanismes de suspensió i ara hauran de negociar amb les seves companyies cap a quin tipus d’expedient, si és que el mantenen, transiten. Mentrestant continuen coberts amb les ajudes habilitades pel Govern, tot i que aquestes baixen durant el mes de març. Aquí repassem les claus de l’última pròrroga dels ertos covid.

1

¿Quines empreses s’hi podran acollir?

El Govern ha prorrogat els ertos covid fins al 31 de març, en comptes de fins al 28 de febrer, i d’aquesta pròrroga es beneficiaran totes aquelles empreses que ja tinguessin prèviament registrat un expedient d’aquesta índole. No podran accedir a aquell mes ‘extra’ empreses que actualment no tinguessin registrat un expedient, i si aquestes consideren necessari ajustar la seva plantilla per a aquesta via, el Govern els insta que recorrin als formats habilitats en l’ordenament laboral estable.

2

¿A quant ascendeixen les ajudes per a les empreses?

El mes més de pròrroga no serà en els mateixos termes que en els presents i és que per retirar gradualment aquesta mesura i incentivar les empreses que transitin cap als nous expedients el Govern ha rebaixat el percentatge d’ajudes habilitat fins ara. Les exoneracions de quotes per a les empreses baixen del 80% al 60%, sempre que hi hagi plans de formació. Si no hi ha plans, el percentatge baixa el 20% en empreses de 10 o més treballadors i el 30% en el cas de tenir menys plantilla, cosa que en els dos casos suposa una reducció del 20%.

3

¿Què passa amb les prestacions dels treballadors?

A diferència de les exoneracions per a les companyies, les prestacions per als treballadors segueixen en condicions idèntiques a les existents. És a dir, cobraran l’equivalent al 70% de la base reguladora, independentment del temps que portin en suspensió. I tenen l’ingrés garantit per més que durant els mesos previs hagin esgotat les seves cotitzacions acumulades. Això té una incidència especial per a aquells treballadors més joves o amb antiguitats més curtes que no han pogut acumular un temps llarg de dret a prestació.

4

¿Segueix el veto als acomiadaments o a les hores extra?

Sí, els compromisos envers el manteniment de l’ocupació de les empreses s’han allargat de la mateixa manera que les ajudes econòmiques. Continua vigent la prohibició de fer hores extra per part d’un grup de treballadors mentre hi hagi companys seus de perfil similar que estiguin en suspensió. Tampoc es poden fer noves contractacions en el mateix supòsit. I les companyies tenen prohibit acomiadar cap empleat en els sis mesos següents a l’acabament de l’erto, sota pena d’haver de tornar totes les exoneracions rebudes. Sobre aquest últim supòsit, encara hi ha controvèrsia legal sobre si la firma haurà de tornar totes les exoneracions rebudes pel treballador acomiadat o per tota la plantilla.

5

¿Després les empreses estan obligades a registrar un nou erto?

No, les empreses que es beneficiïn durant aquest mes extra de la pròrroga dels ertos covid després no tindran l’obligació de passar-se a un expedient de la nova legislació. La idea del Govern és habilitar aquestes quatre setmanes perquè les companyies negociïn amb els seus treballadors el nou expedient, però si la direcció considera que ja no li són necessàries mesures d’ajust o que les de la nova legislació no li encaixen, pot esgotar el mes de març amb el seu erto covid i després reincorporar el 100% la seva plantilla.

El que sí que és segur és que aquelles empreses que sí que vulguin seguir en erto hauran de presentar un nou expedient davant l’autoritat laboral, que l’haurà de validar; així com una sol·licitud col·lectiva de prestacions perquè els seus treballadors continuïn cobrant la prestació.

6

¿Segueixen les ajudes per als autònoms?

Sí, però també retallades. La Seguretat Social ha decidit eliminar la possibilitat de compaginar activitat i cobrament de la prestació extraordinària o ordinària, una cosa que venia imperant des de fa mesos. I com a contrapart, els 110.000 autònoms que estaven ingressant aquestes ajudes es podran descomptar des de març i fins al juny part de la seva quota. Concretament el 90% al març, el 75% a l’abril, el 50% al maig i el 25% al juny.

Temes:

Ocupació ERTO