Salaris

¿Què implicaria per a treballadors i empresaris apujar el salari mínim a 1.000 euros?

  • Les companyies han d’assumir l’increment que nota el treballador en la nòmina, a més de les cotitzacions a la Seguretat Social

¿Què implicaria per a treballadors i empresaris apujar el salari mínim a 1.000 euros?
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La pujada del salari mínim interprofessional (SMI) a 1.000 euros està sent objecte de negociació entre el Govern, la patronal i els sindicats i en els departaments de recursos humans i gestories ja estan traient les calculadores per quadrar balanços. A falta d’acabar de concretar-se la xifra final, la pujada implicaria que els treballadors cobraran més, les empreses hauran de pagar més i tot això també repercutirà de manera directa en els autònoms. Aquests 35 euros d’increment que el Ministeri de Treball està ultimant amb els sindicats –i amb el probable despenjament de la patronal– són més de 35 euros per als balanços empresarials. Aquestes són les claus de la pujada per a la butxaca dels implicats.

¿Com afecta el treballador?

Actualment i fins que la nova pujada quedi plasmada en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), el salari mínim és de 965 euros bruts en 14 pagues. El que equival a 13.510 euros bruts a l’any; en cas d’una jornada completa de 40 hores. Aquests 965 euros, per començar, són bruts, és a dir, no s’ingressen tal qual a final de mes en el compte corrent dels treballadors. 965 euros bruts es tradueixen en uns 900 euros que entren nets a les butxaques dels treballadors, sempre amb uns marges depenent de la situació personal del treballador (tipus de contracte, familiars a càrrec, estat civil, etc).

Replicant aquests càlculs en el nou salari mínim de 1.000 euros, el treballador passarà a ingressar a final de mes 933 euros. Una mica menys de 2 milions de treballadors cobren el salari mínim a Espanya.

¿Com afecta a l’empresari?

Quan una empresa contracta un treballador, no només ha d’assumir el salari, sinó també les cotitzacions a la Seguretat Social. Aquestes estan destinades a pagar futures prestacions d’atur, pensions, baixes per accident o cursos de formació; entre d’altres. El cost laboral en cotitzacions varia en funció de diferents variables, com el sector d’activitat del treballador (com més perill, més cotització en concepte de possibles accidents) o si el contracte és temporal o a temps parcial (més cost que un d’indefinit). La forquilla de cotitzacions va del 31,4% al 37,05% sobre el salari del treballador.

Notícies relacionades

¿Què suposen llavors aquests 35 euros més al mes? Doncs que l’empresa haurà de passar a pagar entre 1.366 euros i 1.431 euros al mes; quan abans pagava entre 1.318 euros i 1.381 euros. S’ha de tenir en compte que les cotitzacions es calculen sobre el salari anual dividit en 12 pagues, no en 14 pagues com popularment es quantifica. En resum, la pujada de l’SMI de 35 euros es tradueix en 33 euros més de sou per al treballador i entre 48 euros i 50 euros més de despesa per a l’empresa. 

¿Com afecta l’autònom?

Històricament, el salari mínim estava directament vinculat amb la base mínima de cotització que pagaven els treballadors autònoms i quan pujava un, l’altra també pujava. No obstant, el Govern, més concretament la Seguretat Social, hauran de publicar una ordre específica per establir si puja o no la base mínima de cotització, que és el que determina la quota de la majoria d’autònoms. Actualment la base de cotització és de 960,6 euros. Sobre la qual després es calcula la quota mensual de 294 euros, que resulta d’aplicar el 30,6% a la base mínima de cotització en concepte de contingències comunes, professionals, cessament d’activitat i formació professional. Si posteriorment el Govern decideix apujar la base de cotització, la quota mínima també s’apujarà. Però d’aquesta xifra (o d’un possible augment) de moment la Seguretat Social no ha volgut avançar-ne detalls.