Empreses

El 2021 el teixit català de ‘start-ups’ creix un 11% i té 800 empreses més que fa 5 anys

La Generalitat es fixa com a objectiu tenir 4.000 d’aquestes companyies el 2030 i 15 unicorns entre elles

El 2021 el teixit català de ‘start-ups’ creix un 11% i té 800 empreses més que fa 5 anys

ACN / SÍLVIA JARDI

2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

«Més ‘start-ups’ que mai, que facturen més que mai i que estan més internacionalitzades que mai». Per al director general d’innovació i emprenedoria de la Generalitat, Lluís Juncà, l’ecosistema català de ‘start-ups’ està en un dels seus millors moments. Segons les dades que acaba d’actualitzar la conselleria d’Empresa i Treball, Catalunya té 1.902 ‘start-ups’ que facturen 1.700 milions d’euros i que donen feina a 19.300 persones. En paraules del titular del departament, Roger Torrent i Ramió, es tracta d’un ecosistema que està «molt ben posicionat i cada vegada més ben integrat als circuits globals».

Aquest dilluns tots dos han presentat la radiografia elaborada per l’agència pública per a la competitivitat de l’empresa Acció que així ho reflecteix, un dibuix que mostra que l’últim any s’han creat 194 noves ‘start-ups’ a Catalunya, un 11,4% més que l’any anterior. Si bé aquest percentatge confirma que el creixement es comença a alentir (el 2019 era del 15%, i del 13%, un any després), per al Departament d’Empresa de la Generalitat, continua sent «significatiu i constant». Sobretot perquè l’ecosistema ara és un 75% més gran que el 2016, amb 800 ‘start-ups’ més que llavors.

El seu optimisme també es basa en la maduresa que detecten en el teixit. En primer lloc en termes d’inversió captada, que el 2021 va arribar a nivells rècord (1.400 milions d’euros) amb rondes cada vegada més elevades, però també en el pla laboral. La taxa d’empreses que ocupen més de 10 treballadors, per exemple, és deu punts més elevada que la de tres anys enrere (25%) i entorn d’1 de cada 4 d’aquests empleats és estranger; 1 de cada 6, aproximadament, en el cas dels fundadors. A més, més de la meitat d’aquestes empreses ja té un fundador amb experiència prèvia en la creació de ‘start-ups’.

Futurs ‘unicorns’

És en bona mesura per tot això que el conseller Torrent ha assegurat que tenen la mirada posada en continuar impulsant l’ecosistema. Amb Hèlsinki o Lisboa com a referents, l’objectiu, ha especificat, és arribar a les 4.000 ‘start-ups’ de cara al 2030 i que entre elles hi hagi 15 ‘unicorns’ (empreses valorades en 1.000 milions de dòlars). En una llista en què figuren noms com Glovo, Wallbox o TravelPerk, la Generalitat espera afegir aviat a la firma de ‘software’ per als recursos humans Factorial, l’experta en experiències d’usuari a internet Userzoom o la plataforma contra les falsificacions RedPoints.

Notícies relacionades

«Volem contribuir al posicionament i a la projecció internacional, acostar informació a la comunitat inversora i convertir-nos en un punt de connexió de tots els agents que integren l’ecosistema», ha afirmat Torrent. Entre altres coses, el conseller ha anunciat que ampliarà el pressupost del programa d’ajudes Empresa Emergent Capital fins als 2 milions d’euros, a repartir entre ajudes de màxim 75.000 euros per a projectes tecnològics en fases molt inicials.

La idea és apostar sobretot per les empreses ‘deep tech’, és a dir, aquelles que desenvolupen alta tecnologia. Segons les últimes dades d’Acció, gairebé la meitat de les empreses del teixit asseguren treballar amb aquestes eines, sobretot amb intel·ligència artificial i ‘big data’. De fet, malgrat que el sector per excel·lència de l’ecosistema català és la salut (amb 295 ‘start-ups’), la diferència ja és mínima amb el nombre d’empreses que es dediquen als serveis i al ‘software’ (238).