Crisi energètica
El Govern central esgota la ‘guardiola de la llum’ amb les mesures per frenar la pujada del rebut
Injecta al sistema elèctric els últims 116 milions acumulats amb els superàvits d’anys previs per pal·liar el desajust d’ingressos i costos del 2021, provocat per l’alça rècord del preu de la llum i el pla de xoc per combatre-la.

Una factura de la llum
El sistema elèctric espanyol va anar alimentant un enorme forat financer durant 14 anys consecutius. El permanent desfasament entre els ingressos i els costos reconeguts (el famós dèficit de tarifa) va arribar a arribar als 29.000 milions d’euros, que es van convertir en deute que els clients continuen pagant en la seva factura mes a mes i continuaran fent-ho almenys fins al 2028.
La dràstica reforma elèctrica del primer Govern de Rajoy, amb dures retallades a totes les partides del sistema, van donar un tomb a la situació i des del 2014 els ingressos del sistema elèctric van començar a ser més elevats que les despeses, així que es van anar acumulant successius superàvits any rere any. Entre el 2014 i el 2018 els successius superàvits van permetre acumular un total d’1.687,5 milions d’euros.
Uns diners que durant anys es van guardar en un compte bancari comú i corrent del Banco Santander –heretat del Popular després de la seva absorció–, el titular del qual és la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC). Es tractava d’una guardiola de la llum milionària que per llei inicialment només es podia utilitzar per reduir el deute acumulat.
No obstant, els successius Governs han anat introduint canvis legals per poder utilitzar-la per pagar compensacions a les elèctriques per plets guanyats als tribunals, per cobrir desajustos entre ingressos i costos del sistema elèctric en els últims anys o per finançar algunes polítiques de foment de les renovables. La necessitat de cobrir part del desgavell d’ingressos i costos del sistema elèctric el 2021 provocat pels rècords de preus i les mesures del Govern per esmorteir la pujada de la llum ha provocat que la guardiola de la llum s’esgoti.
L’actual Govern ha injectat als comptes del sistema elèctric els últims 115,7 milions d’euros que quedaven
en aquesta guardiola de la llum, segons confirma la CNMC en el seu últim informe sobre l’evolució del deute del sistema. La guardiola es buida... o es torna a buidar. Perquè el Ministeri per a la Transició Ecològica ja va utilitzar un any abans tot el romanent que hi quedava, però finalment no va haver d’utilitzar aquests gairebé 116 milions que van acabar convertint-se en nou superàvit.
Tapar forats
Tapar foratsDurant anys, els superàvits acumulats van quedar immobilitzats perquè la legislació només permetia utilitzar-los per reduir el deute del sistema elèctric, però requeria un desenvolupament reglamentari que no arribava.
El Govern de Mariano Rajoy va trobar la via per començar a fer ús d’aquest import en desús i va incloure en una disposició addicional dels Pressupostos Generals de l’Estat del 2017 que permetia fer ús d’aquests fons per fer front al pagament d’indemnitzacions a companyies elèctriques o fons d’inversió en plets internacionals. I altres canvis legislatius parcials posteriors van permetre utilitzar aquest romanent per a altres finalitats diferents del pagament del deute acumulat.
En els últims anys, els successius Governs han utilitzat la guardiola de la llum per pagar 519 milions en indemnitzacions a les companyies elèctriques després de les sentències del Tribunal Suprem que van tombar el sistema de finançament del bo social (els descomptes a la factura que s’apliquen a les llars vulnerables) entre el 2014 i 2016; 11,3 milions més per compensar les empreses de tractament de purins després d’un plet; i es van destinar 120 milions en dues convocatòries d’ajudes a projectes renovables a través de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE).
Des del 2019, el Govern de Pedro Sánchez ha fet ús d’aquests fons acumulats per cobrir els desajustos entre ingressos i costos del sistema elèctric a cadascun dels exercicis. Aquest mateix 2019 va injectar 528 milions d’euros per evitar que hi hagués dèficit de tarifa i aconseguir l’equilibri en els comptes. El 2020 va destinar 506 milions també per cobrir el forat, però finalment altres ajustos van fer que aquesta quantitat fos excessiva i es va provocar un inesperat superàvit de 116 milions.
Són aquests 116 milions sobrants els que el Ministeri per a la Transició Ecològica, comandat per la vicepresidenta Teresa Ribera, ha utilitzat per injectar-los en el sistema elèctric i els que deixa pràcticament buida la guardiola de la llum (s’ha utilitzat tot l’import principal acumulat, però Govern i CNMC no revelen els interessos generats per aquests fons mentre van estar en el compte bancari per tractar-se d’informació confidencial).
¿Equilibri el 2021?
Notícies relacionades¿Equilibri el 2021?El pla de xoc del Govern per contenir la pujada del rebut de la llum, amb rebaixes temporals d’impostos i amb una dràstica retallada del 96% dels càrrecs que es paguen a la factura, han provocat un estrip en els ingressos del sistema del 2021. Els càlculs que manegen les companyies elèctriques anticipen, no obstant, que els comptes del sistema podrien tancar l’any pràcticament en equilibri.
En els últims mesos, les pròpies elèctriques venien anticipant que el 2021 es registraria un dèficit de tarifa de centenars de milions d’euros. No obstant, l’ús del superàvit acumulat, la injecció a través dels PGE per compensar l’impacte de les baixades de potència contractada durant el confinament i els ingressos més elevats per les subhastes de drets d’emissió de CO2, entre altres ajustos, han fet que es vagi tapant aquest forat milionari del qual les companyies venien advertint.
- Baix Llobregat A la venda la mansió de luxe on va viure un exjugador del Barça a Gavà: espectacular i exclusiva
- Alimentació El nutricionista Pablo Ojeda desvela la fórmula per acabar amb la inflor abdominal: "Importa més del que creus"
- Detectat un linx ibèric en llibertat a Catalunya
- Soroll La falta d’avís al 112 deixa sense multa les obres del Camp Nou fora d’horari
- Carlos Torres, president del BBVA: "On té més sentit mantenir la marca Sabadell és a Catalunya"
- La "Madona de Portlligat" de Dalí tornarà a l'Empordà setanta anys després de l'última exposició a l'Estat
- Mitja Catalunya, en alerta: els Mossos avisen del que està passant amb les targetes de crèdit
- 1.617 dies de suspensió de funcions Sanció de quatre anys sense sou ni feina al policia de Badalona que va robar sobres de pernil de 25 euros en un Mercadona
- Previsió meteorològica Primera onada de calor a la vista: l’Aemet posa data
- Torre Baró Els Mossos investiguen un tret contra un bus de TMB a Barcelona