Informe de CaixaBank

La fórmula de l’INE per mesurar el preu de llum va inflar la inflació un punt el 2021

L’organisme calcula fins ara l’IPC només amb el preu de la tarifa elèctrica regulada, que l’any passat va ser la que més va pujar

El pla d’incloure també tarifes del mercat lliure ha quedat ajornat

Una factura de la llum

Una factura de la llum

5
Es llegeix en minuts
David Page

L’Institut Nacional d’Estadística (INE) prepara un canvi total de com mesura l’evolució dels preus de la llum per calcular la inflació, amb l’objectiu d’ajustar millor les seves dades al consum real de les llars espanyoles. La intenció de l’organisme era tenir llest el canvi en el mesurament dels preus elèctrics ja aquest gener, però el pla ha quedat ajornat a l’espera d’aconseguir que les elèctriques enviïn dades més precises per al càlcul de l’índex de preus de consum (IPC).

L’INE fins ara ha vingut utilitzant només el preu de la tarifa elèctrica regulada per calcular la inflació, malgrat que actualment aquest tipus de tarifa –denominada Preu Voluntari per al Petit Consumidor, PVPC– només representa aproximadament un 40% de tots els petits usuaris després d’anys de descensos. L’objectiu de l’INE era que la nova base de càlcul de l’IPC, aplicable des del gener, servís ja per deixar de mesurar només l’evolució de la tarifa regulada de l’electricitat i incloure també les tarifes del mercat lliure, que des de fa anys concentren la majoria del mercat de petits consumidors.

El preu de la tarifa regulada està directament lligat a l’evolució del mercat majorista de l’electricitat, que és el que durant els últims mesos han registrat pujades desorbitades i no ha deixat de marcar màxims històrics. Els deu milions de clients que tenen contractat el PVPC van pagar un 40% més que l’any anterior com a conseqüència d’aquestes pujades del mercat majorista que reflectien les alces dels preus del gas i dels drets d’emissió de CO2, i malgrat les mesures del Govern de contenir la pujada amb rebaixes d’impostos i de la part regulada de la factura.

Les tarifes del mercat lliure són tradicionalment més cares que la regulada, però que com la majoria compten amb un preu estable i fix que marca la companyia elèctrica, l’any passat no van reflectir la forta pujada del mercat majorista (ho faran en les revisions que facin les elèctriques als seus clients) i sí que es van beneficiar de les rebaixes del Govern.

Distorsió a l’alça

Enmig de la crisi energètica i d’una espiral de pujades de preus de l’electricitat, l’INE va utilitzar per calcular l’IPC només les tarifes que més van pujar, malgrat ser ja minoritàries per nombre de clients, i no les tarifes del mercat lliure, que van ser les que es van mantenir estables i fins i tot van baixar per les mesures del Govern. El resultat és que l’IPC de l’any passat va reflectir una forta distorsió a l’alça que no reflectia el consum del conjunt de les llars, només d’una part.

«Es pot concloure que l’IPC ha estat clarament esbiaixat a l’alça el 2021 a causa d’aquesta omissió», afirma el servei d’estudis de CaixaBank en un informe recent, amb referència que no s’hagi estat tenint en compte l’evolució de les tarifes del mercat lliure per calcular l’evolució de la inflació. Les estimacions dels analistes del banc apunten que utilitzar en els càlculs tant el PVPC com el mercat lliure hauria fet que la mitjana anual de l’IPC fos gairebé un punt inferior al 2021 i que al desembre hauria estat 1,8 punts per sota de la dada oficial.

En cas d’incorporar-se els preus del mercat lliure i no només els del mercat regulat, la inflació de desembre no s’hauria situat en el 6,5%, sinó que hauria marcat un 4,7%; i la mitjana anual del 2021 no hauria sigut del 3,1% amb què es va tancar l’exercici oficialment, sinó d’un 2,2%, segons les conclusions de CaixaBank. «De fet, tot i que assumíssim que els preus al mercat lliure fossin estables, ens sortiria una mitjana anual de 2,3% el 2021», matisa.

Fa una dècada, més del 90% de tots els clients elèctrics s’acollien a la tarifa regulada, per això era l’únic mesurament que feia l’INE per calcular l’evolució de la inflació. Però en els últims anys la fuga de clients del PVPC s’ha disparat i el transvasament a les tarifes del mercat lliure –malgrat ser normalment més cares– ha sigut massiu i ja copen gairebé el 61% del mercat del petit consumidor.

Quan es renova la base de càlcul de l’IPC (es revisa cada cinc anys i l’anterior és del 2016) s’actualitzen també les dades de l’any anterior per fer-les comparables. L’INE remarca, no obstant, que es canvia la base de càlcul, però que les variacions de l’IPC registrades durant l’exercici previ es mantenen en la sèrie històrica, així que la modificació no té impacte en els àmbits en què s’utilitza la dada d’inflació del 2021 per al seu càlcul, com les pensions, el lloguer de vivenda o la revalorització de salaris, per exemple.

El Govern va aprovar la setmana passada la revalorització de les pensions i la compensació per la desviació de la inflació el 2021. L’alça de les pensions contributives va ser del 2,5%, perquè aquesta era la mitjana d’inflació entre desembre del 2020 i novembre del 2021; la revalorització de les pensions no contributives i les mínimes va ser del 3%; i també es va aprovar paga compensatòria per la pujada dels preus per aquest 2,5%.

En total, l’increment per aquesta revalorització va suposar un cost per a les arques públiques de 6.500 milions d’euros. La desviació de l’IPC detectada per CaixaBank per al conjunt del 2021 pel preu de la llum no és extrapolable per als càlculs de la revalorització de les pensions, però apunta que la pujada hauria sigut diverses dècimes inferior, amb un cost de diversos centenars de milions per sota de l’assumit per la Seguretat Social. .

Ajornada la reforma

L’INE ha treballat durant mesos amb les grans elèctriques per incorporar les tarifes del mercat lliure al càlcul d’IPC aquest mateix gener, però les noves dades facilitades per les companyies no són prou precises per a les exigències de l’INE, i la modificació en el càlcul es postergarà uns mesos. Iberdrola, Endesa i Naturgy, que concentren encara el 80% de tots els clients, van remetre les dades corresponents a tot el 2021 i al gener amb informació dels preus pagats per tots els clients amb una potència contractada inferior als 10 quilowatts (kW).

Notícies relacionades

Des de fa setmanes l’INE venia advertint en els seus contactes amb les elèctriques d’un problema amb la informació remesa, i és que l’organisme necessitava que les companyies desagreguessin les dades de contractes de llars i els de petits negocis. Des de les grans elèctriques s’esgrimeix, no obstant, que no poden desagregar més la informació, i que no tenen manera de saber si un pis està ocupat per una família o per un negoci com un despatx d’advocats, una gestoria o un centre mèdic.