Hisenda

La recaptació tributària es dispara un 15,1% el 2021 fins als 223.382 milions d’euros

Malgrat el mal registre dels nous impostos i a la rebaixa fiscal per la pandèmia i l’alça de la llum, la recaptació supera en 1.275 milions el previst en els pressupostos del 2021

La recaptació tributària es dispara un 15,1% el 2021 fins als 223.382 milions d’euros

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

L’any 2021 va tancar amb una recaptació tributària de 223.382 milions, un 15,1% més que l’any anterior, segons ha anunciat aquest dijous la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. Aquesta xifra supera (en 1.275 milions) per primera vegada des del 2010 la previsió d’ingressos que incorporava els PGE, segons ha expressat Montero en una roda de premsa en la qual no ha revelat la dada de tancament del dèficit públic, que es coneixerà al març, però que reflectirà una «reducció rellevant», segons ha reconegut.

La ministra, que no ha sigut capaç d’explicar el motiu de la discordança entre la recaptació tributària i el creixement del PIB, ha defensat que aquestes xifres rècord no es deuen a un augment de la taxa impositiva sinó a la bona evolució de l’activitat econòmica, que recupera nivells prepandèmia, i l’ocupació. De fet, ha recordat Montero, es produeixen malgrat la rebaixa impositiva per fer front a la pandèmia (IVA a les mascaretes i productes sanitaris) i l’alça dels preus de la llum (rebaixa de l’IVA de la factura elèctrica, de l’impost especial de l’electricitat i exempció de l’impost sobre la producció elèctrica) que ha suposat un estalvi de 2.392 milions per a la població. I també malgrat el mal registre dels impostos de nou encuny, com són l’impost de transaccions financeres, que ha recaptat 296 milions en comptes dels 850 milions previstos, i l’impost de serveis digitals, que ha recaptat 166 milions, davant els 968 milions estimats.

Notícies relacionades

«Les dades desmenteixen que l’augment de recaptació sigui reflex IPC perquè l’increment de preus s’ha concentrat en el sector energètic amb una aportació a ingressos públics que s’ha reduït de forma dràstica pel reflex de les rebaixes tributàries, mentre es va incrementar l’ocupació, l’activitat econòmica i la pujada dels salaris, especialment del salari mínim interprofessional (SMI)», ha defensat la ministra. 

Així, els dos principals impostos directes, IRPF i Societats, van mostrar increments importants que en el primer cas van ser del 7,5%, fins als 94.546 milions, per sobre de la previsió pressupostària. En el segon cas, la millora del 70% dels beneficis empresarials han portat l’Agència Tributària a recaptar un 68% més que fa un any, fins als 26.628 milions d’euros. D’altra banda, l’IVA es va incrementar un 14,5% més que el 2020 i un 1,3% més que el 2019, en línia amb l’augment del consum, a l’arribar a la xifra de 72.493 milions d’euros. «Espanya recupera el seu nivell d’activitat prepandèmia, amb unes vendes per sobre de l’exercici 2020 i també una mica per sobre del 2019, tot i que la distribució no és simètrica per sectors», ha celebrat Montero. Quant als impostos especials, es van ingressar 19.729 milions, un 5% més, en aquest cas sí per sota del pressupostari a causa de les mesures tributàries adoptades al llarg de l’any, sobretot, en el cas de l’impost especial sobre l’electricitat que ha passat d’una taxa del 5,11% al 0,5%.