Cotització segons ingressos

Els autònoms reclamen a Escrivá canvis en el seu sistema de quotes per desencallar la reforma

  • Les organitzacions de treballadors per compte propi reclamen a Escrivá canvis en la seva definició d’«ingressos reals»

Els autònoms reclamen a Escrivá canvis en el seu sistema de quotes per desencallar la reforma

David Castro

4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La negociació per definir el nou sistema de cotització dels autònoms segons els seus rendiments nets entra en fase pantanosa. El Ministeri de Seguretat Social ha mantingut aquest dilluns una nova reunió –la quarta– amb les organitzacions de treballadors per compte propi de la qual no han sortit avenços, segons coincideixen a assenyalar totes les parts implicades. La definició (o la falta de concreció de la mateixa) sobre el concepte d’«ingressos reals», pedra angular per definir la quota mensual a pagar en el futur sistema, continua sent el principal escull. Per mirar de treure del fang les converses, ATA, UPTA i UATAE coincideixen a exigir canvis i més precisió a l’equip del ministre José Luis Escrivá en la seva oferta de nou sistema de cotitzacions. La Seguretat Social està a expenses de noves dades sol·licitades a l’Agència Tributària per actualitzar la fotografia final de quins ingressos i com cotitzen actualment els treballadors per compte propi i podria presentar un nou document en la cita prevista per a dilluns que ve.

La reforma del sistema de cotitzacions dels autònoms es farà esperar, malgrat la «urgència» per tirar-la endavant que manifestava a mitjans de gener el ministre José Luis Escrivá. De la reunió d’aquest dilluns –de moment la periodicitat dels contactes és una cada primer dia de la setmana– no n’ha sortit res. Els negociadors de la Seguretat Social han presentat als agents socials un document, al quèal ha tingut accés EL PERIÓDICO, en el qual es quantifica el previsible impacte de la reforma per trams d’edat, gènere i sector. Estimacions ja avançades públicament per Escrivá la setmana passada en una roda de premsa, però que ha compartit formalment aquest dilluns amb les organitzacions.

Els negociadors de Seguretat Social, que han qualificat de «productiva» la reunió d’aquest dilluns, guanyen temps de cara a la nova proposta amb modificacions que han promès a les organitzacions. Ja que de moment no hi ha consens entre cap de les tres implicades, ni ATA –vinculada a CEOE-, ni UPTA –vinculada a UGT-, ni UATAE –vinculada a CCOO. La primera no entrarà a negociar fins que Escrivá els presenti una definició clara del concepte de rendiments nets, la base d’aquests ingressos reals amb què s’ha referenciat el nou sistema.

ATA és, de moment, l’organització més contrària a la reforma i es recolza en les múltiples declaracions en contra de col·legis professionals –l’han criticat Federació Empresarial de Farmacèutics Espanyols, els agents comercials o els fisioterapeutes, entre d’altres. Ja que entén que depenent de com es tanqui la definició i quines despeses es computin com a deduïbles per després restar-les dels ingressos bruts i calcular així la quota pot generar discriminacions entre col·lectius. «El que hem vist és que l’esmentada definició ens porta a una dificultat molt important, sobretot pel gran nombre d’autònoms que declaren rendiments 0 o negatius», ha declarat després de la reunió la vicepresidenta d’ATA, Celia Ferrero. Segons les dades de la mateixa Seguretat Social, hi ha 287.342 treballadors per compte propi que declaren 0 ingressos o directament números vermells.

Notícies relacionades

«El que vulgui un sistema pel qual els autònoms que guanyen al mes 600 o 900 euros cotitzin 294 euros, exactament igual que aquells que guanyen 4.000 o 8.000 euros que ho digui obertament. Aquest és un sistema absolutament injust», li ha retret ATA al president d’UPTA, Eduardo Abad. Les organitzacions vinculades als sindicats, UPTA i UATAE, s’han mostrat molt més proclius a donar suport a la reforma, tot i que no per això Escrivá té lligat el seu ‘sí’. «Continuem lluny d’un acord. És imprescindible canviar el rumb», ha declarat la secretària general d’UATAE, María José Landaburu. «Les persones que menys guanyen i que estan en els trams mitjans han de deixar de sobrecotitzar ja i han de notar-ho ja», ha afegit. Les organitzacions vinculades a les centrals esperen contactes entre elles i amb la Seguretat Social durant la setmana per avançar cap a una proposta conjunta.

El 2021, el 30% pagarà més i el 52%, menys

Segons les estimacions traslladades per la Seguretat Social a les organitzacions, el primer any d’aplicació del nou sistema el 52,9% dels autònoms avui donats d’alta pagarien menys quota, un altre 17% pagaria igual que ara i el 30% restant pagaria més. El nou sistema tindrà especial impacte en les dones, fins al punt que quan el nou sistema sigui plenament operatiu, el 70% de les actuals cotitzadores pagarà menys de quota. En el cas dels homes, aquest percentatge es rebaixaria al 50%. Els menors de 25 anys també serien l’altre col·lectiu més beneficiat pel nou esquema i el 70% pagaria menys. A l’altra cara de la moneda hi hauria aquells treballadors homes i de més edat. Sempre segons els càlculs preliminars de Seguretat Social, més del 50% dels més grans de 55 anys pagarà igual o més.