Nou sistema de cotització

Els autònoms exigeixen a Escrivá clarificar quins ingressos computaran per calcular la quota

  • Les organitzacions vinculades als sindicats reclamen reduir el període de transició cap al nou sistema i des de la vinculada a la patronal critiquen que la nova proposta «està molt verda»

Els autònoms exigeixen a Escrivá clarificar quins ingressos computaran per calcular la quota
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les negociacions entre el Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social i les organitzacions d’autònoms per definir el nou sistema de cotització en funció dels ingressos avancen a pas de tortuga. Aquest dilluns les parts han fet la tercera reunió després de la nova proposta presentada des de l’equip de José Luis Escrivá i aquesta s’ha saldat amb escassos moviments. El poc consens que hi ha entre les associacions més representatives dels treballadors per compte propi és que reclamen al Govern que sigui més precís a l’hora de definir què significa exactament el concepte d’«ingressos reals». La clau de la negociació, ja que d’aquests dependrà després el càlcul de la quota que hauran de pagar mensualment els autònoms.

«La proposta està molt verda», s’ha queixat la vicepresidenta d’ATA, Celia Ferrero, al terme de la reunió. L’associació vinculada a la CEOE manté una postura ‘defensiva’ en les converses, molt crítica amb el previsible augment de cotitzacions que implicarà la reforma per a part del col·lectiu –especialment els qui més ingressin– i sense destapar per ara les seves cartes quant a propostes. «No arribem a una configuració exacta o aproximada del que són els ingressos reals», ha insistit Ferrero, com ja fessin des d’ATA en la passada reunió. «És el gran escull», ha resumit.

Notícies relacionades

Fins ara la fórmula que els havien traslladat des de la Seguretat Social és que la quota es calcularia tenint en compte els rendiments nets, és a dir, els ingressos de l’autònom i descomptades aquelles despeses deduïbles. No obstant, el mètode de càlcul final no està definit i tampoc és sant de la seva devoció a UATAE, organització vinculada a CCOO. Segons aquesta, la quota s’hauria de calcular en relació amb els «beneficis», és a dir, una vegada descomptades les despeses necessàries per a l’exercici de l’activitat (aquí el concepte de deduïble queda maximitzat) i incloent les amortitzacions i les mateixes quotes a la Seguretat Social. «Necessitem un canvi de rumb tant en la proposta com en la negociació per si mateixa», ha reclamat la seva secretària general, María José Landaburu.

Si ATA i UATAE coincideixen, des de posicions diferents, a clarificar aquest concepte d’ingressos, UATAE i UPTA –associació vinculada a UGT– coincideixen a reclamar un període de transició més curt i uns trams més beneficiosos per als autònoms de menors ingressos. Concretament des d’UPTA reivindiquen passar dels nou anys (fins al 2031) que ha plantejat d’entrada Escrivá, a sis anys. «Esperem un acord amb CCOO i UATAE», ha declarat el president d’UPTA, Eduardo Abad. «L’important és tenir el consens més ampli possible, però el consens s’ha de voler assolir», ha afegit Abad, en clara crítica a ATA i el seu fins ara rebuig frontal de la proposta d’Escrivá.