Informe de l’EADA

Els salaris dels directius van caure set vegades més que els dels treballadors el 2021

  • Els resultats empresarials durant el primer any de pandèmia impacten en les primes de les cúpules directives, que veuen reduïts els ingressos després d’una dècada de fortes pujades

Els salaris dels directius van caure set vegades més que els dels treballadors el 2021
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els directius espanyols van veure caure per primera vegada en un lustre els salaris fruit de la pandèmia. La congelació dels beneficis o les pèrdues registrades per un bon nombre d’empreses durant el primer any de covid va provocar que molts dels executius no cobressin les primes per resultats o rendiments d’explotació, cosa que es va traduir en una reducció dels seus ingressos. Fins al punt que les remuneracions dels directius van caure durant el 2021 gairebé set vegades més que les dels treballadors, per als quals l’any passat tampoc va ser un bon any, segons constata l’informe publicat aquest dimecres per l’escola de negocis EADA. El problema és que si bé els primers acumulen una dècada majoritàriament de bonança, els segons encara no han recuperat el poder adquisitiu perdut des de la crisi financera.

El salari mitjà d’un directiu es va situar el 2021 en els 82.719 euros bruts a l’any, pràcticament el doble que un càrrec intermedi (42.247 euros) i gairebé quatre vegades més que un empleat ‘ras’ (23.400 euros). Malgrat les diferències, el denominador comú entre els diferents estrats laborals és que la pandèmia no ha sigut positiva per a les butxaques de ningú. Els treballadors han sigut els que menys l’han patit i de mitjana els ha costat 131 euros menys a l’any.

Notícies relacionades

Des de l’EADA expliquen aquesta menor afectació a causa que la majoria dels salaris estan regulats de manera més hermètica pels convenis col·lectius i aquests, per inèrcia, tarden més a notar crisis tan brusques com la de la covid. No obstant, la pèrdua de poder adquisitiu dels afectats per ertos s’ha notat en l’estadística. Cau poc, però plou sobre mullat, ja que el vigor salarial dels últims anys ha sigut més aviat tènue per a la butxaca de la majoria d’assalariats de peu i són, segons les dades de l’EADA, els únics que no han recuperat el poder adquisitiu que tenien abans de la crisi del 2008.

La pandèmia, en aquest sentit, s’ha acarnissat amb els treballadors de les petites empreses, ja que els seus treballadors han perdut 4,5 vegades més salari que els seus homòlegs de les grans. Segons les dades de l’EADA, els empleats de les petites empreses han perdut 685 euros d’un any a l’altre, amb una caiguda del 3,2%; davant una reducció menor del 0,7% en els salaris de la gran empresa.

Temes:

Salaris