Família Bonomi

Investindustrial sondeja la venda de Neolith, referent en plaques de cocció de cuines per 500 milions d’euros

Investindustrial sondeja la venda de Neolith, referent en plaques de cocció de cuines per 500 milions d’euros
4
Es llegeix en minuts
Araceli Muñoz

Investindustrial, el fons de la família Bonomi, sondeja la venda de Neolith, fabricant de pedra sinteritzada per a plaques de cocció de cuina i altres estances de la llar. Segons han indicat diferents fonts financeres a ‘El Periódico de España’, la gestora de capital de risc treballa amb un assessor financer per vendre la seva participació en la companyia, que està valorada entre 400 i 500 milions d’euros. El procés es troba en una fase molt inicial, però s’espera que participin en aquesta subhasta competitiva altres fons de capital de risc i també companyies especialitzades del sector que puguin aprofitar sinergies.

Neolith va ser fundada a Almassora (Castelló) fa més d’una dècada, de la mà de la família fundadora de la coneguda empresa de marbre Levantina, els germans José Luis i Jesús Esteve. Aquell any 2009, aquests empresaris van decidir desenvolupar un material de pedra sinteritzada barrejant elements de la pedra natural i la ceràmica, que s’han convertit en un èxit tant a escala nacional com internacional. En l’actualitat, té presència en més de 70 països de tot el món, una facturació superior als 120 milions d’euros i un resultat brut d’explotació (ebitda) que voreja els 40 milions.

De fet, bona part de les seves vendes procedeixen del canal internacional i un dels seus grans focus de creixement és la Xina, mercat per al qual van crear una societat específica per comercialitzar allà els seus productes i triplicar la seva facturació en el gegant asiàtic de cara a l’any 2025. De moment, les vendes a la Xina ascendeixen a més de 20 milions gràcies als seus 3.700 petits punts de venda minoristes per a cuines i bany, així com als grans projectes arquitectònics a mida en què s’utilitza la seva pedra sinteritzada tant en exteriors com interiors. A més, Neolith compta ja amb 40 botigues al gegant asiàtic per potenciar la seva imatge de marca i impulsar el seu creixement en aquesta regió.

Importants plusvàlues

Aquesta presència internacional és un dels aspectes que més atrau els fons de capital de risc, que busquen negocis fàcilment exportables a altres països per obtenir unes vendes més altes. Un altre dels seus focus de creixement durant aquest període ha sigut Amèrica del Nord. Detectant aquesta oportunitat d’internacionalitzar el grup, Investindustrial va entrar en el seu accionariat a mitjans de l’any 2019 amb una participació del 75% per 250 milions d’euros. Amb la seva sortida aquest exercici, duplicaria la seva inversió en tot just tres exercicis. Anteriorment, l’accionariat es repartia entre els germans fundadors de la companyia, que hi participaven a través de dues societats, Dimorphanda (José Luis Esteve) i Domus Mármoles (Jesús Esteve).

Investindustrial és un dels fons amb més trajectòria al mercat espanyol, amb més d’11.000 milions d’euros captats per invertir a Europa. Al país, el fons dels Bonomi ha participat en conegudes companyies com Applus, Euskaltel o Goldcar, entre d’altres. En l’actualitat, la seva cartera espanyola està formada per tres empreses més a més de Neolith: PortAventura (oci), Campus Training (educació) i Natra (alimentació). Aquesta última també es troba en fase de desinversió, per a la qual cosa ha contractat el banc d’inversió Citi, en un procés valorat en 500 milions d’euros, segons va revelar Expansión. En aquesta empresa també va desembarcar l’any 2019, després de llançar una opa que va comportar l’exclusió de Natra de borsa. Aquest diari va contactar amb Investindustrial, que va declinar fer comentaris sobre aquesta informació.

Els Bonomi són una de les famílies més conegudes al món financer italià i europeu, i han participat en famoses companyies com Aston Martin, Ducati o Banca Popolare di Milano (BPM), entre d’altres. Per al mercat espanyol, compta amb dues estratègies diferents en funció de la mida de l’empresa que els interessen: el seu vehicle dotat amb 3.750 milions d’euros per a operacions de gran mida que va aixecar l’any 2019 i un altre de dotat amb 375 milions per a empreses mitjanes (mid-market, en l’argot financer) que va posar en marxa l’any 2018.  

 Interès pels materials de construcció

Notícies relacionades

 Amb l’esclat de la bombolla immobiliària fa uns anys i l’anterior crisi financera, moltes de les companyies lligades als materials de construcció van viure un dels seus moments més complicats, arribant a veure’s abocades al concurs de creditors en molts casos. No obstant, les que van aconseguir superar la situació econòmica es van acabar veient reforçades i es van consolidar com les supervivents de la crisi, cosa que va despertar l’interès dels fons de capital de risc anys més tard. Això va ser especialment rellevant en la indústria de la ceràmica espanyola, on molts inversors van decidir apostar detectant importants oportunitats de consolidació.

Això, per exemple, es va traduir en la creació d’un dels gegants del sector: Altadia (l’antiga Esmalglass), que va acabar en mans del fons nord-americà Lone Star, que va impulsar la consolidació del sector per recentment vendre la companyia per gairebé 2.000 milions d’euros a Carlyle. També va sortir a la venda l’any passat Italcer, un altre dels referents en la indústria de la rajola, per 500 milions d’euros. Actualment, aquesta empresa està participada per Mandarin Capital Partners i Miura Capital Partners, que va entrar en el seu accionariat l’any 2018 i que també han impulsat mitjançant compres. La més recent, la d’Equipe Cerámica, a principis del passat 2021. En la veta dels fabricants de cuines, KKR va desembarcar amb Artá Capital (l’antiga gestora de capital de risc de la família March) en la companyia andalusa Alvic, i va arribar a desemborsar-hi 300 milions d’euros a mitjans de l’any 2019.  

Temes:

Empreses