Govern

El bo jove al lloguer de 250 euros arriba al Consell de Ministres

La reunió preveu donar també el vistiplau al Pla Estatal de Vivenda, tal com ha avançat Sánchez

2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

El president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar aquest dilluns en una roda de premsa que el Consell de Ministres aprovarà dimarts el bo jove al lloguer, de 250 euros, per a persones d’entre 18 i 35 anys.

El bo tindrà efecte retroactiu des de l’1 de gener, com confirmen a EP fonts del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA).

Sánchez, en la roda de premsa conjunta amb el nou canceller alemany, Olaf Scholz, va destacar l’aprovació del bo jove, que té com a finalitat afavorir l’emancipació dels joves i facilitar el lloguer de vivendes.

El Consell de Ministres també donarà el vistiplau aquest dimarts al Pla estatal de vivenda i a la llei d’arquitectura i de qualitat de la vivenda, com va assenyalar Sánchez.

La partida per al bo jove del lloguer, de 200 milions d’euros, està contemplada en els pressupostos generals de l’Estat (PGE) del 2022. Els beneficiaris que podran sol·licitar aquesta ajuda hauran de ser joves d’entre 18 i 35 anys, i amb un contracte de treball que no li generi més de 23.725 euros anuals. A més, el bo s’aplicarà a cada jove i no a cada vivenda.

L’Executiu té pendent d’aprovació la llei de vivenda. La titular del Ministeri, Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, confiava a portar aquesta normativa al Consell de Ministres, però el ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va rebutjar la proposta de l’informe sobre l’avantprojecte de llei.

El Consell de Ministres va aprovar l’avantprojecte en primera lectura el 26 d’octubre i l’endemà es va iniciar el tràmit d’audiència i informació pública, que va finalitzar el 18 de novembre del 2021. Durant aquest tràmit es van presentar 90 al·legacions en temps i forma per diferents institucions, entitats i particulars, segons van informar fonts del ministeri dirigit per Raquel Sánchez. Aquestes al·legacions es van analitzar entre el 18 i el 28 de novembre, per remetre’s el 29 d’aquell mes als departaments ministerials per al seu informe.

Notícies relacionades

El ministeri va enviar el document al CGPJ l’1 de desembre per al seu informe per urgència. El CGPJ comptava amb un termini de 15 dies hàbils, a causa del caràcter d’urgència, per emetre l’informe, per això el termini ja hauria finalitzat a finals de desembre.

La normativa sobre vivenda contempla regulacions del preu del lloguer en zones de mercat tensionades, bonificacions per incentivar que petits propietaris baixin les rendes als inquilins i mesures per fomentar el parc públic de vivenda, entre altres mesures.