Entrevista

Miquel Iceta: «El Bo Jove inclourà videojocs i no inclourà toros»

El Ministeri de Cultura donarà als joves que facin 18 anys 400 euros per al consum cultural

Miquel Iceta: «El Bo Jove inclourà videojocs i no inclourà toros»

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Ramón Vendrell
Ramón Vendrell

Periodista

Especialista en pop antic, tebeos, llibres, rareses i joventut

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿El Bo Cultural Jove inclourà els videojocs?

Sí. La nostra intenció és fer a finals de gener el decret pel qual es reguli amb precisió el contingut en què es podrà gastar el Bo Cultural. La idea és que els videojocs es puguin pagar. Però no voldríem que ningú es gastés el bo només en una cosa. Per tant els productes digitals tindran un límit, com el tindran les subscripcions a plataformes i mitjans de comunicació. El ventall de productes culturals a què es pot dedicar serà molt gran.

¿Els toros?

No. Ni toros ni disseny ni moda ni gastronomia. Afortunadament, la noció de cultura és molt àmplia i molt personal. El que hem fet és utilitzar com a guia els comptes de la cultura que elabora cada any el ministeri en col·laboració amb l’Institut Nacional d’Estadística. El que aquí es contempla com a cultura és per regla general el que el Bo Cultural Jove cobrirà.

¿Per què l’han fixat per als 18 anys?

És el model italià i francès, però el nostre motiu és que als 18 anys un s’incorpora amb tots els drets a la ciutadania, i què millor que fer-ho amb un xut de cultura. Esperem que al llarg del 2022 hi hagi un renaixement després de la pandèmia, i el bo serà una ajuda més en aquest sentit.

¿Per què són tan reticents els governs d’Espanya ja no a demanar disculpes per la colonització d’Amèrica, sinó a admetre grans desastres?

Curiosament, en l’època contemporània al descobriment d’Amèrica hi ha autors espanyols crítics com Bartolomé de las Casas, i això tenia molt més mèrit que ser crític ara. Soc partidari d’una lectura crítica de la història sempre. Ara, no per esborrar-la. Però no estem a temps de dir-li a Colom que faci mitja volta. Estic a favor d’admetre que en el descobriment i la colonització d’Amèrica hi va haver episodis detestables, ¿per què no?, però també de celebrar molts altres aspectes de la nostra relació amb Amèrica.

Notícies relacionades

¿Quines són la seva pel·lícula, el seu llibre i el seu disc del 2021?

Pel·lícula, ‘Maixabel’. Superat el conflicte basc, encara queden històries per conèixer i explicar. Llibre... soc més de relectures. Arran de la sèrie ‘Los Durrell’, he rellegit la trilogia de Gerald Durrell formada per ‘La meva família i altres animals’, ‘Ocells, bèsties i parents’ i ‘El jardí dels déus’. Disc... He de dir que segueixo en l’època en què disfrutava com un boig de la música i ballar, i d’això fa molt temps. Segueixo amb Gloria Gaynor, Donna Summer, Marvin Gaye...

Temes:

Miquel Iceta