pisos

Vivenda Anàlisi Interpretació de les notícies a partir d'uns fets comprovats, incloent-hi dades, així com interpretació de com pot evolucionar el tema partint d'esdeveniments passats.

El bo jove al lloguer es pot demanar des d’avui, 8 de juny: ¿en què consisteix i qui beneficia?

2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

A partir d’aquest dimecres, 8 de juny, es pot sol·licitar el bo jove per a lloguer de vivenda, una eina que pretén ajudar els menors de 35 anys a emancipar-se mitjançant una ajuda de 250 euros. «Suposarà un element important perquè la vivenda deixi de ser un obstacle per a l’emancipació dels joves», va afirmar després de la seva aprovació la ministra de Transport Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez. El pla de l’Executiu és destinar 200 milions d’euros a aquesta ajuda, que es facilitarà només si es compleixen una sèrie de requisits.

1

¿Què és el bo jove al lloguer?

Es tracta d’una ajuda de 250 euros al mes que podran rebre els joves durant dos anys. L’objectiu del Govern de Pedro Sánchez és fomentar l’emancipació juvenil, que està actualment en mínims històrics. Segons l’últim informe del Consell de la Joventut d’Espanya (CJE), només un 15% de les persones d’entre 16 i 29 anys viu fora de la llar familiar, la quota més baixa del segle.

2

¿Qui pot optar a aquesta ajuda?

El bo jove està dirigit a persones d’entre 18 i 35 anys amb ingressos inferiors a tres vegades l’IPREM (Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples), és a dir que cobrin uns 24.300 euros. A més, la seva quota de lloguer no pot superar els 600 euros en el cas d’un pis i els 300 euros si es tracta d’una habitació. El Govern entén que pagar una quota superior implica un nivell de prou ingressos per emancipar-se sense ajudes, però donarà llibertat a les comunitats autònomes per pujar aquest límit fins als 900 euros mensuals per una vivenda sencera i els 450 euros per una habitació.

3

¿Pot rebre-la qui comparteixi pis?

Sí. L’ajuda està pensada per a cada jove i no per a cada vivenda, així que se’n podran beneficiar diversos joves que comparteixin pis, sempre que compleixin els requisits especificats.

4

¿A partir de quan es pot sol·licitar?

A partir d’aquest 8 de juny. Després de l’aprovació al Consell de Ministres, el Govern ha hagut de negociar abans els criteris de repartiment amb les comunitats autònomes.

5

¿Quan entrarà en vigor?

El Govern ha confirmat que l’ajuda es posa amb caràcter retroactiu, és a dir, que, a efectes pràctics s’entén que l’eina està en vigor des de l’1 de gener. En altres paraules, una persona que compleixi els requisits podria sol·licitar al juny les ajudes mensuals també de gener i febrer.

6

¿És compatible amb altres ajudes a la vivenda?

Sí. Segons la titular del departament d’Agenda Urbana les comunitats autònomes podran donar una ajuda addicional, sempre que no superi el 40% del lloguer una vegada descomptat el bo jove. A més, aquesta eina es podrà complementar amb altres ajudes del mateix Pla Estatal de vivenda que ha aprovat també aquest dimarts el Consell de Ministres i que tindrà vigència fins al 2025, i és compatible amb altres ajudes com és per exemple l’Ingrés Mínim Vital (IMV)

7

¿Quanta gent preveu ajudar?

El propòsit del Govern és que es beneficiïn del bo jove uns 70.000 joves. De fet, és amb aquesta xifra que ha determinat destinar a aquesta partida 200 milions d’euros dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) del 2022.