Turisme

Els hotels de les Balears hauran d’instal·lar llits elevables per mitigar els problemes físics de les ‘kellys’

Armengol presenta a Madrid una reforma de la llei turística que vincularà la categoria dels establiments a millores laborals, la reducció d’aigua i energia, i una aposta per productes de les Illes

Els hotels de les Balears hauran d’instal·lar llits elevables per mitigar els problemes físics de les ‘kellys’
2
Es llegeix en minuts

El Govern ha presentat aquest matí al Museu Reina Sofía de Madrid una reforma de la llei turística que suposarà «una transformació històrica» per al sector i que implicarà canvis de pes des del punt de vista laboral, mediambiental i social. La presidenta de l’Executiu, Francina Armengol, ha desgranat el gruix de les mesures que afectaran específicament la planta hotelera i que, ha remarcat, són fruit de «mesos de treball» amb els empresaris i els sindicats.

La categoria dels hotels es vincularà a partir de l’aprovació de la reforma a la implementació de mesures per garantir la salut laboral dels seus treballadors, reduir el seu consum energètic i acreditar que els aliments que serveixen als seus establiments són de les Illes. 

«A partir del 2023, els hotels hauran d’instal·lar llits elevables per reduir les patologies de les cambreres de pis. El 29,8% dels accidents del sector, i el 35% que pateixen les ‘kellys’ es relacionen amb sobreesforços que reduiran gràcies a aquesta substitució dels llits, uns 300.000 a les Illes. Començant pels hotels de categories superiors, de quatre i cinc estrelles. Comptaran amb ajudes dels fons europeus gràcies a la col·laboració dels ministeris de Turisme i Treball», ha afirmat Armengol en un acte celebrat en el marc de Fitur i en presència de les ministres de Turisme, Reyes Marato, i Treball, Yolanda Díaz.

Les Balears volen ser «la primera destinació circular del món», ha assenyalat la presidenta. Una fórmula que donarà solucions per «regenerar l’entorn i alhora multiplicar la rendibilitat» de les empreses. En aquest sentit, «es vincularà la categoria dels establiments hotelers a la reducció de residus i l’aprofitament de recursos tan escassos com l’aigua i l’energia». 

D’aquesta manera, cada hotel estarà obligat a tenir un pla de circularitat. «Per formular-lo, hauran de revisar la seva situació de partida i quantificar els residus que generen, els gasos que emeten i quanta energia i aigua consumeixen. Hauran de presentar una estratègia d’actuació a cinc anys en què diguin com reduiran aquest consum i generaran menys residus i reciclaran més. I després ho hauran de complir», ha indicat Armengol.

En aquest sentit, la nova normativa exigirà als hotels la substitució de les calderes de fuel per altres d’elèctriques o gas natural perquè són la font d’emissions més gran del sector hoteler. «Només amb aquesta mesura, les emissions es reduiran cada any en 57.600 quilos de CO2 per hotel», ha destacat la cap de l’Executiu balear. «Alguns establiments ja han començat a adequar-se per consumir hidrogen verd, una font d’energia neta que es produeix a les nostres illes», ha celebrat.

Notícies relacionades

Per frenar el consum d’aigua, els hotels hauran d’instal·lar limitadors de pressió als banys i lavabos, i aprofitar la de la pluja amb l’ajuda d’inversió pública. I quant als residus, s’eliminaran de les habitacions les ‘amenities’ d’un sol ús –productes d’higiene personal de petit format com el xampú– i serà obligatori substituir el paper per QR

També hi haurà novetats respecte als aliments que se serveixin als establiments. El Govern es vol assegurar que la carn, el peix i les verdures són produïts a les Illes, per la qual cosa comprovarà la seva traçabilitat.

Temes:

Balears Hotels