Aerolínies

El Govern balear multa amb 24.000 euros Ryanair per cobrar l’equipatge de mà

L’Administració balear considera que la inclusió d’una clàusula que habilita el cobrament d’un recàrrec per pujar equipatge de mà a la cabina de l’avió s’ha de reportar com «una pràctica abusiva», segons Facua

El Govern balear multa amb 24.000 euros Ryanair per cobrar l’equipatge de mà
2
Es llegeix en minuts

La Direcció General de Consum del Govern balear ha imposat una multa de 24.000 euros a Ryanair per la pràctica de cobrar l’equipatge de mà que els passatgers introdueixen en cabina.

Segons han informat des de Facua-Consumidors en Acció i l’Executiu autonòmic, l’associació va denunciar aquesta pràctica el novembre del 2019 davant les 17 autoritats de protecció al consumidor autonòmiques.

Posteriorment, el març del 2021, la Direcció General de Consum va comunicar que havia obert un expedient sancionador a l’aerolínia per aquesta raó, al considerar que cobrar aquest suplement podria suposar una infracció.

Ara, d’acord amb Facua, Consum ha confirmat la imposició d’una sanció de 24.000 euros a Ryanair al constatar que efectivament va incórrer en una «infracció greu» en matèria de defensa dels consumidors i usuaris.

El director general de Consum del Govern, Félix Alonso, ha explicat que l’Executiu balear ha rebut fins a 20 reclamacions, juntament amb la de Facua, en relació amb la política d’equipatge de mà de l’aerolínia.

«Som la primera comunitat autònoma que posa una sanció a Ryanair pel cobrament de l’equipatge de mà», ha destacat Alonso, que ha assegurat que l’Executiu balear ha basat la interposició d’aquesta multa en diferents sentències.

Canvi en la política d’equipatge

Des de Facua han recordat que, el 2018, l’aerolínia va canviar la seva política de gratuïtat d’equipatge de mà i va començar a aplicar un recàrrec econòmic. Els únics passatgers exempts d’aquest pagament són aquells que hagin comprat els seus bitllets amb la tarifa d’embarcament prioritari que, amb un preu afegit, permet continuar pujant a l’avió amb els dos paquets i portar tots dos en cabina.

Segons Facua, l’Administració balear considera que la inclusió d’una clàusula que habilita el cobrament d’un recàrrec per pujar equipatge de mà a la cabina de l’avió s’ha de reportar com «una pràctica abusiva».

L’associació ha apuntat que diverses sentències judicials s’han pronunciat en el sentit que els paquets de mà no es consideren equipatge i que el transportista està obligat a portar-los de forma gratuïta en cabina. De la mateixa manera, ha fet referència al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i a la mateixa Llei de Navegació Aèria que també es pronuncien sobre aquesta qüestió.

Infracció greu

Per tot això, la Direcció General de Consum ha decidit imposar a Ryanair la comissió d’una infracció greu en el seu grau màxim, segons l’establert en la normativa autonòmica.

Notícies relacionades

D’acord amb Facua, la normativa balear contempla multes de 4.500,01 euros a 24.000 euros per al cas de les infraccions greus. A l’imposar la sanció en el seu grau màxim, Consum ha decidit finalment fixar la quantia en 24.000 euros.

Ryanair encara pot interposar un recurs contenciós administratiu en tribunals contra aquesta resolució.