AUTOMOCIÓ

Elon Musk redueix la seva participació a Tesla i paga 11.000 milions en impostos

  • Elon Musk encara la recta final de venda d’accions de Tesla per reduir la seva participació en l’empresa en un 10% després de col·locar 14,7 milions de títols per 14.100 milions de dòlars.

  • Després de ser nomenat Persona de l’Any per la revista Time, la senadora Warren va acusar Musk de no pagar impostos, per la qual cosa el directiu va anunciar que aquest any pagarà 11.000 milions de dòlars en impostos.

Elon Musk redueix la seva participació a Tesla i paga 11.000 milions en impostos
3
Es llegeix en minuts
Álex Soler
Álex Soler

Periodista

Especialista en motor, mobilitat elèctrica i indústria de l'automòbil

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Està sent un final d’any mogudet per a Elon Musk, conseller delegat de Tesla. L’emprenedor sud-africà està ultimant el procés de venda del 10% de les seves accions de Tesla per més de 15.000 milions de dòlars. Aquesta operació es produeix arran d’una enquesta publicada pel mateix Musk a Twitter en la qual els seus seguidors van votar-hi a favor, tot i que té un objectiu més profund. Segons el mateix directiu, ja s’ha desprès de més de 14,7 milions d’accions, dels 170,5 milions d’accions que en posseïa, per més de 14.100 milions de dòlars, i ja ha «gairebé acabat el procés de venda de títols.

Preguntat per si la decisió de vendre part de les seves accions depenia dels resultats a Twitter, Musk va revelar que havia d’exercir opcions de compra d’accions aquest any per obligació perquè expiraven el 2022. Segons Bloomberg, són més de 15 milions d’opcions sobre títols de la companyia les exercides per Musk. La venda paral·lela de títols respon a la necessitat de pagar impostos associats a les opcions de compra. Segons Reuters, dels 14,7 milions d’accions venudes, 9,34 milions es van dedicar únicament a pagar els esmentats impostos.

Des del 8 de novembre, data en la qual Musk va començar a vendre part de les seves accions, el valor de Tesla en borsa ha pujat un 4,25% arribant als 1.067 dòlars per acció. La capitalització total de la companyia supera el bilió de dòlars, col·locant-se en valors nord-americans en el ‘Trillion Dollar Club’ junt amb Apple, Amazon, Microsoft, Saudi Aramco i Petro China. Són, en total, 1,072 bilions de dòlars, 945.600 milions d’euros.

Mentre Musk s’ocupava d’aquesta operació, la revista Time li va atorgar el títol de Persona de l’Any després del creixement de dues de les seves empreses, Tesla i SpaceX, que l’han ajudat a disparar la seva fortuna fins a superar Jeff Bezos, fundador d’Amazon, i situar-se com a home més ric del món amb un patrimoni valorat en 282.000 milions de dòlars. Només dos dies mes tard, el Financial Times també va nomenar el directiu de Tesla com a Persona de l’Any per la seva contribució a la transformació de la indústria de l’automòbil.

Impostos rècord

Després dels dos reconeixements, la senadora per Massachussetts Elizabeth Warren va recórrer a Twitter per mostrar la seva disconformitat per l’elecció de Musk com a Persona de l’Any per la revista Time i acusar-lo de no complir les seves obligacions fiscals. «Canviem el codi fiscal manipulat perquè la Persona de l’Any pagui realment impostos i deixi d’aprofitar-se de tots els altres», va dir Warren a la xarxa social.

Notícies relacionades

Elon Musk, que troba a Twitter la seva zona de confort, va trigar poc a respondre directament a la senadora per confirmar que aquest any pagarà més d’11.000 milions de dòlars en impostos, 9.767 milions d’euros, una quantitat rècord que el col·locaria com el nord-americà que més diners han pagat en concepte d’impostos en la història. Poc després va concedir una entrevista en la pàgina web Babylon Bee, en què va afegir més llenya al foc. «Pagaré aquest any, literalment, la xifra més alta en impostos de la història, i ella no paga impostos. A més, el seu salari es paga a partir de contribuents com jo. Si algú pogués morir d’ironia, ella estaria morta», va tancar.

Amb tot, Musk assegura que dedica més del 50% dels seus ingressos al pagament d’impostos, desglossats entre impostos federals i estatals. És per això que el conseller delegat de Tesla va decidir aquest any canviar la seu de la marca des de Palo Alto, Califòrnia, fins a Austin, Texas. A la nova llar de la companyia, Musk no haurà de pagar impostos estatals. «Califòrnia solia ser terra d’oportunitats i ara s’està convertint en la terra de les regulacions, els litigis i els impostos», va dir Musk en una entrevista.