‘Next Generation’

Brussel·les aprova 10.000 milions dels fons europeus per a Espanya

Von der Leyen destaca que és el primer país a rebre el pagament després d’avançar «prou» en el pla de recuperació

Brussel·les aprova 10.000 milions dels fons europeus per a Espanya

EFE

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Espanya ja té el vistiplau de la Comissió Europea al pagament de 10.000 milions d’euros del primer tram dels fons de recuperació del programa Next Generation EU, sol·licitat l’11 de novembre. Brussel·les considera que el Govern de Pedro Sánchez ha complert les 52 fites i objectius acordats, i per això es convertirà en el primer país de la Unió Europea (UE) a rebre el desemborsament, que s’afegirà a l’avançament de 9.000 milions rebut a finals d’agost. El Comitè Econòmic i Financer –que reuneix els representants dels 27 estats membres– té ara un mes de termini per prendre la decisió final. 

«Hem assolit una nova fita en la posada en pràctica del nostre pla de recuperació Next Generation EU. Segons la nostra opinió, ja hi ha un primer Estat membre –que és Espanya– que està a punt per rebre un pagament de Next Generation» i «això és perquè Espanya ha avançat molt en la posada en marxa del pla de recuperació», ha celebrat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. «Felicito Espanya per haver aconseguit amb èxit les primeres 52 fites marcades en el pla de recuperació. Això inclou importants reformes per reforçar la resiliència de l’economia espanyola i equipar-la per a la futura», s’hi ha sumat el vicepresident de l’Executiu comunitari, Valdis Dombrovskis

Tot i que amb diversos mesos de retard davant les estimacions inicialment previstes, Espanya va presentar la sol·licitud l’11 de novembre després de constatar el compliment d’una sèrie de reformes en matèria de mobilitat sostenible, eficiència energètica, descarbonització, connectivitat, administració pública, qualificacions, educació, política social, recerca i desenvolupament, política laboral i fiscal o auditories. Tot i que Brussel·les disposava de dos mesos de termini per fer l’avaluació, els tècnics comunitàries han acabat l’anàlisi en tot just tres setmanes gràcies a l’«estreta cooperació» amb les autoritats espanyoles, que ha permès segons el vicepresident acabar l’examen «en un temps rècord».

Notícies relacionades

«L’avaluació positiva és un reconeixement a Espanya per haver adoptat una gamma molt àmplia de reformes», ha destacat per la seva banda el comissari d’Assumptes Econòmics, Paolo Gentiloni, sobre «reformes per millorar l’educació i la formació, recolzar les llars més vulnerables, fomentar les qualificacions en matèria digital i la competitivitat de les pimes i traçar el rumb cap a una electricitat generada al 100% per fonts renovables», ha afegit sobre una decisió que considera que envia un «senyal de confiança».

o transformador desenvolupat pel Govern central en l’àmbit de l’educació, la transició ecològica, la digitalització o la millora del clima de negocis, per assenyalar-ne algunes. Aquesta mateixa setmana, s’han aprovat dos importants projectes de llei, per fomentar la creació i creixement empresarial i impulsar el paper d’Espanya com a hub audiovisual, a més de l’avantprojecte de la llei d’ocupació.

Temes:

Fons europeus