El turisme s’enfonsa un 11% a la borsa per la nova variant i perd més de 6.815 milions en un dia

Les empreses turístiques cotitzades es desplomen per l’amenaça de l’enduriment de les restriccions a Europa i l’efecte en l’economia espanyola

El turisme s’enfonsa un 11% a la borsa per la nova variant i perd més de 6.815 milions en un dia

Alejandro García

4
Es llegeix en minuts

Les grans cotitzades turístiques han perdut 6.815 milions d’euros de capitalització durant la jornada borsària d’avui per l’augment dels contagis a Europa, l’amenaça de la nova variant sud-africana del coronavirus i un possible enduriment de les restriccions a tot el món. Un divendres negre que va sacsejar amb força el conjunt del selectiu, i va afectar especialment les quatre empreses turístiques que cotitzen en el principal índex borsari espanyol.

Mentre a Espanya la situació sanitària està, de moment, més controlada que en altres països veïns, els dubtes sobre l’evolució de la pandèmia a Europa han tornat a tenyir d’incertesa un sector que encara és lluny de recuperar els nivells de reserves previs a la pandèmia. «Aquesta incertesa arriba quan estàvem veient que el turisme s’anava reactivant a Espanya a poc a poc, ara veiem la situació amb cert temor que es generi una altra aturada», argumenta el secretari general de la Taula del Turisme, Carlos Abella.

IAG, la propietària d’Iberia i British Airways, va registrar la caiguda més gran tancant la jornada un 15,59% per sota de dijous, amb les seves accions cotitzant a 1,55 euros. Els seus títols se situen així en nivells de gener, quan va tocar el seu mínim d’aquest any, davant l’augment dels contagis en aquell moment i la negativa dels Estats Units a obrir les fronteres. Aena va ocupar la segona posició d’aquest divendres negre del turisme, tancant la jornada amb un descens del 8,77% en el valor dels seus títols (128,45 euros per acció).

L’hotelera de l’Ibex 35, Meliá, va tancar un 7,77%, per sota de la jornada anterior (5,84 euros per títol), a nivells dels mínims del setembre. Els segueix Amadeus, el proveïdor tecnològic del sector turístic per excel·lència, que va tancar amb una caiguda del 7,5% respecte a la jornada d’ahir, cosa que suposa una cotització de 56,02 euros per acció. No obstant, la tecnològica ha tancat millor de l’esperat, després de caigudes de gairebé el 15% al llarg de la jornada. En el mercat continu, eDreams va perdre el 12,78% i NH Hotel Group, el 5,19%.

La gran preocupació per al sector turístic a Espanya no és tant el que està relacionat amb la situació sanitària al país, malgrat que hi ha autonomies que estan imposant noves restriccions com el cas del País Basc i altres com Catalunya, les Balears, Aragó i Galícia avancen en la implementació de l’anomenat passaport Covid per accedir a determinats negocis de cara al públic, especialment restaurants o gimnasos. La veritable por de les empreses turístiques és el demolidor efecte que poden causar les restriccions de moviment dels altres països europeus en el sector, en un moment que la Unió Europea blinda les fronteres comunitàries a les regions de l’Àfrica meridional per la nova variant del coronavirus anomenada òmicron.

De moment, països com Alemanya, Itàlia, Àustria, la República Txeca i el Regne Unit ja han tancat les portes a aquests viatgers. A Espanya, la titular de la cartera de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat aquest matí que portarà al Consell de Ministres de dimarts que ve la suspensió dels vols amb Sud-àfrica i Botswana.

El cas de les Canàries

El millor exemple de com aquesta situació pot afectar l’economia espanyola és a les Canàries, que actualment estan en temporada alta de recepció de visitants estrangers. «El gran problema que hi ha ara és que el coronavirus està tenint una incidència molt forta en els principals mercats emissors, com el Regne Unit o Alemanya. A les Canàries semblava que s’estava començant a activar la demanda i les reserves s’estaven recuperant, malgrat no arribar encara als nivells del 2019. Ara hi ha una certa aturada en les reserves i s’està alentint, però de moment encara no hi ha un volum gran de cancel·lacions», ha explicat a aquest diari el secretari general de la Taula del Turisme.

«Per a les Canàries aquesta època és fonamental perquè era treure el cap en aquesta situació, si això ens cau no ens atrevim a valorar les conseqüències, però molts establiments podrien arribar a tancar perquè tant temps sense facturar és impossible», afegeix Abella. Des de l’Associació de Línies Aèries (ALA) indiquen que «encara no poden valorar la situació perquè l’impacte de la nova variant dependrà del nivell de les restriccions i si es restringeix la mobilitat de forma més genèrica com en etapes anteriors».

Notícies relacionades

Per ara, els països europeus estan apujant les exigències als viatgers progressivament. L’últim a sumar-se ha sigut Portugal, el país més vacunat d’Europa, que després de decretar ahir l’estat de calamitat ha anunciat que per creuar les seves fronteres serà necessari comptar amb un test negatiu, fins i tot estant vacunat. Des de la Taula del Turisme, a més, han fet especial esment en la importància del passaport Covid, que defineixen com «una bona eina que es va posar en marxa per afavorir que les persones que estaven fora de risc poguessin viatjar lliurement».

Una mesura que es va aprovar ahir a Brussel·les i que entraria en vigor l’1 de març, però que ara no se sap amb exactitud què passarà amb ella. «Si la UE ha creat el passaport Covid per impulsar la mobilitat, situacions com les d’Àustria, on s’ha confinat tota la població, generen molta incertesa i por en el sector», afegeix Abella.