La sortida de la crisi

Brussel·les demana als països ajudes fiscals moderades el 2022

La Comissió Europea reclama plans «àgils», que permetin reaccionar davant recrudescències de la pandèmia

Brussel·les demana als països ajudes fiscals moderades el 2022

EFE/ Mariscal

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Comissió Europea ha demanat als països de l’eurozona aquest dimecres que mantinguin un recolzament fiscal moderat el 2022 i que les mesures d’emergència adoptades en resposta a la pandèmia de la Covid-19 vagin pivotant de manera gradual cap a unes inversions que promoguin la recuperació.

El missatge figura entre les recomanacions per als països de l’Eurozona, en el marc del «Semestre Europeu», el principal mecanisme de coordinació de les polítiques econòmiques i socials a la UE. L’informe de Brussel·les fa especial èmfasi en la petició als països perquè mantinguin una política fiscal àgil, que permeti reaccionar si hi ha una nova recrudescència de la pandèmia.

Una vegada que les condicions econòmiques ho permetin, els països «han d’aplicar polítiques fiscals destinades a aconseguir posicions pressupostàries prudents a mitjà termini i garantir la sostenibilitat del deute, mentre milloren la inversió», afegeix la CE.

L’Executiu comunitari recomana, així mateix, als països de l’eurozona que, entre el 2022 i eñ 2023, continuïn utilitzant i coordinant les polítiques nacionals fiscals per recolzar una recuperació sostenible.

Euro digital

Així mateix, els demana que continuïn treballant per completar la unió bancària, enfortir el paper internacional de l’euro i recolzar el procés de creació d’un euro digital.

Altres suggeriments passen per promoure polítiques que abordin la planificació fiscal agressiva, l’evasió fiscal i l’elusió fiscal i supervisar l’eficàcia dels paquets de recolzament a les polítiques per a les empreses.

També demana reformes per abordar els colls d’ampolla de la inversió i mesures per garantir l’eficiència i bon ús dels fons de la Unió. D’altra banda, els països han de garantir l’estabilitat macrofinancera i mantenir els canals de crèdit a l’economia.

L’informe de la Comissió recorda que, després de la profunda recessió del 2020 causada per la pandèmia, l’economia de la zona de l’euro està experimentant una sòlida i ràpida recuperació. El creixement del PIB en el segon trimestre del 2021 va superar les expectatives i, segons les previsions econòmiques de la tardor del 2021, el PIB de la zona de l’euro creixerà un 5,0% el 2021.

En el segon trimestre del 2021, set països de la zona de l’euro ja havia recuperat els seus nivells de PIB anteriors a la crisi i es preveu que el PIB anual de la zona de l’euro creixi un 4,3% el 2022.

Notícies relacionades

L’augment del deute públic (del 85,5% del PIB el 2019 al 100% del PIB el 2021) reflecteix l’efecte combinat de la contracció de la producció i l’impacte de les polítiques per respondre a la pandèmia, diu el document.

La Comissió indica que, com que els nivells d’endeutament ja eren elevats en alguns Estats membres de la zona de l’euro, gran part de la zona euro tindrà per objectiu la «reducció del deute gradual, continu i favorable al creixement».