Facua

El bonobús costa fins a un 246% més a Madrid que a Logronyo

De mitjana, viatjar amb autobús costa 0,78 euros i el trajecte a la capital d’Espanya arriba a 1,83 euros

El bonobús costa fins a un 246% més a Madrid que a Logronyo
3
Es llegeix en minuts

La compra del bonobús o targeta moneder pot variar fins a un 245,9% si et trobes a Madrid o Logronyo, sent la capital la més cara d’Espanya, així ho ha detectat Facua-Consumidors en Acció en un estudi realitzat a 57 ciutats espanyoles.

L’estudi de Facua mostra que Madrid, Sant Sebastià i Barcelona segueixen sent les ciutats amb tarifes més cares quan s’utilitza un bonobús o targeta moneder similar amb transbord, igual que passava el 2020.

De mitjana, viatjar amb autobús costa 0,78 euros. El trajecte més car és el de Madrid (1,83 euros), que manté el mateix preu des del 2019, seguit per Sant Sebastià (1,26 euros), Barcelona (1,14 euros), Càceres i Girona (1,10 euros) i Lleida (1 euro). Cap d’aquestes ciutats ha modificat l’import en aquesta categoria respecte de la tarifa del 2020.

A l’altre extrem, els viatges més barats per a aquesta categoria es troben a Logronyo (0,53 euros), Àvila (0,55 euros), Salamanca (0,59 euros), Palència, Santiago de Compostel·la, Vitòria i Segòvia (totes, 0,60 euros).

Madrid, l’abonament més car

Respecte a la targeta mensual, que s’ofereix a 39 de les 57 ciutats incloses en l’estudi, la seva tarifa oscil·la entre els 15 euros d’Albacete (la més barata) i els 54,60 euros de Madrid (la més cara), el mateix preu que els tres últims anys.

D’altra banda, el bitllet d’un viatge o senzill ha pujat de mitjana un 1,5%, amb un preu d’1,23 euros per a aquest any. La diferència entre la ciutat més cara (Barcelona, on costa 2,40 euros) i la més barata (Lugo, amb una tarifa de 0,64 euros) és de 275%.

En general, les tarifes analitzades (bitllet univiatge, bonobús amb o sense transbord, targeta mensual i bitllet nocturn) es mantenen, igual com passava l’any passat, sense grans modificacions respecte de les tarifes del 2020.

Palència trenca aquesta tendència amb una forta pujada en el bonobús amb transbord o targeta moneder similar (un 20%, de 0,50 a 0,60 euros), mentre que en el bitllet senzill la pujada és menor (6,7%, de 0,75 a 0,80 euros). També Zamora, on es dona la pujada més gran de la targeta mensual (un 11,1%, de 40,50 a 45 euros), en un any en què s’han congelat tarifes a 36 de les 57 ciutats enquestades.

Descomptes en diversos col·lectius

Totes les ciutats contemplen la gratuïtat del servei per als més petits, però l’edat en què els nens comencen a pagar bitllet varia d’una ciutat a l’altra. Majoritàriament oscil·len entre els tres i els cinc anys. No obstant, és creixent el nombre de ciutats que permeten la gratuïtat del servei molt més enllà d’aquesta edat a través de l’ús d’una targeta que no cancel·la bitllet i és gratuïta.

En qualsevol cas, gairebé la totalitat de les ciutats enquestades compta amb una modalitat de carnet jove i/o d’estudiant que permet aplicar tarifes reduïdes a aquests col·lectius. Les úniques dues ciutats que no compten amb cap tipus de deducció en aquesta categoria són Sòria i Càceres.

Notícies relacionades

A més, totes les ciutats ofereixen bonificacions per a diferents col·lectius, com les famílies nombroses o monoparentals, persones amb diversitat funcional, pensionistes, jubilats, joves i/o estudiants, aturats, o algun tipus de bo social per a persones en dificultats econòmiques. No obstant, no totes tenen bonificacions per a tots els col·lectius.

Des de Facua es valora el foment de l’ús del transport públic, més econòmic i millor per al medi ambient, que estan fent nombroses ciutats a través de la diversificació de perfils d’ús i una oferta més gran de títols de transport. L’associació destaca també l’esforç d’alguns serveis de transports urbans per unificar títols i permetre l’ús d’una única targeta en autobusos i altres mitjans de transport.