El vicesecretario de Comunicación de ERC, Isaac Albert.

El vicesecretario de Comunicación de ERC, Isaac Albert. / MARC PUIG / ERC

1
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

ERC manté que presentarà la proposició de llei perquè la Generalitat pugui recaptar l’IRPF aquest mes de juliol, malgrat les diferències existents amb el PSOE. «En el redactat, estem molt d’acord amb la part catalana, no tant amb l’espanyola», ha admès el portaveu del partit Isaac Albert aquest dilluns, després que les divergències es fessin evidents la setmana passada, després de la celebració de la bilateral Estat-Generalitat que va abordar la qüestió. «Veurem com s’encaixa amb la part del Govern», ha dit Albert, a dues setmanes perquè finalitzi el mes.

A més, preguntat per les crítiques rebudes per part d’algunes comunitats autònomes, el dirigent republicà ha advertit que no s’ha presentat «cap model pactat, ni tancat, ni treballat» com perquè la resta de comunitats puguin posicionar-se. «El PSOE té dos compromisos clars i públics, el de renovar el model de totes les comunitats, i el finançament singular amb Catalunya. Som aquí, en l’anunciat, en el titular. No hi ha res concret en aquests moments», ha emfatitzat.

El líder dels republicans, Oriol Junqueras, ja va deixar clar la setmana passada el seu malestar amb el PSOE per aquesta qüestió i va advertir tant el president Pedro Sánchez com elpresidentSalvador Illaque ERC no negociaria els pressupostos del 2026 si no hi havia una rectificació.

Notícies relacionades

Per ERC, la proposta llançada té principalment dos defectes. El primer, que projecta una hisenda catalana encara massa «subordinada» a la hisenda estatal, sobretot a l’hora de donar marge a la Generalitat per recaptar tot l’IRPF. El segon, que no blinda que el nou finançament respecti el principi d’ordinalitat, és a dir, que en el repartiment de recursos entre les comunitats, els recursos per càpita de les autonomies més riques no quedin per sota dels dels territoris menys rics. Una cosa, per ells, «innegociable».

No obstant, els republicans no afluixen i veuen possible llimar asprors amb el PSOE els pròxims dies. Tot i que, si no ho aconsegueixen, fonts republicanes es mostren disposades a presentar igualment la proposició de llei en solitari.