L'evolució de la seguretat

Els robatoris cauen gairebé un 10% a Barcelona i els incidents amb navalles pugen un 38%

La junta de seguretat local constata que els casos de furt descendeixen fins al registre més baix de l’última dècada, mentre les confiscacions d’armes blanques creixen un 48,5 en comparació amb el 2024

Miquel Esquius, comissari en cap de Mossos: «Requisem una mitjana de mil armes blanques cada mes»

Control de armas blancas en Barcelona.

Control de armas blancas en Barcelona. / ZOWY VOETEN

5
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El nombre de robatoris ha baixat a Barcelona durant el primer semestre del 2025, però, alhora, s’han incrementat els actes violents amb armes blanques. La junta de seguretat local de Barcelona, on l’Ajuntament i la Generalitat comparteixen dades sobre l’evolució de la delinqüència a la capital amb els cossos policials i representants de la Justícia i la fiscalia, ha valorat que els robatoris que s’han produït a la ciutat entre gener i juny han disminuït un 9,9% respecte al mateix període del 2024. En el cas dels furts, que és el tipus de delicte més freqüent a l’urbs,el descens es taxa en un 6,8%, de manera que se situa en el registre més baix de l’última dècada. A l’altre costat de la balança, destaca l’increment d’incidents amb armes blanques, que s’han disparat un 38,3% durant els primers sis mesos de l’any.

La consellera d’Interior, Núria Parlon, ha atribuït l’auge d’aldarulls amb ganivets al fet que hi ha «més conflictivitat al carrer», per la qual cosa ha prescrit «més presència policial» com a antídot. D’altra banda, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni ha advertit de la «proliferació» de navalles i de la «banalització» per part dels joves que acudeixen armats a «concerts o festes». «La intervenció policial està retirant armes blanques del carrer, però no és normal ni pot ser normal portar armes blanques o assimilats quan els joves surten de festa, i els primers a veure-ho i detectar-ho han de ser les mateixes famílies», ha emplaçat.

Els cossos policials també al·ludeixen a l’«augment del consum de droga i problemes de salut mental», «conflictes juvenils» i «qüestions de caràcter socioeconòmic» per explicar el perquè de l’extensió de la tinença de punyals. Els delictes de lesions han crescut un 7,2%, que els membres dels cossos policials i la judicatura han vinculat a la combinació d’armes blanques i tràfic d’estupefaents. Des de gener, s’han desmantellat 71 punts de venda i consum de droga, inclosos 30 domicilis ocupats que s’han tornat als seus amos. S’han registrat 1.280 detencions per delictes contra la salut pública (un 23,9% més que fa un any) i s’han arrestat 94 persones per tràfic de drogues.

Les detencions per delictes de lesions han pujat un 29,7% i s’han confiscat 1.844 armes blanques a Barcelona, un 48,5% més que en el primer semestre del 2024. Al seu torn, els atemptats contra els agents han pujat un 21,2%, alhora que les hores de patrullatge i les persones identificades s’han duplicat, en el marc del pla Daga, per intervenir navalles i altres objectes punxants.

Al seu torn, les estadístiques policials apunten a un descens generalitzat dels diferents tipus de robatoris, que engloben un 85,5% de la delinqüència que es comet i es denuncia a Barcelona. Les sostraccions violentes a la via pública han caigut un 5,5%, els atracaments amb força en domicilis han disminuit un 31,4%, mentre que en establiments han disminuït un 50,7% i un 35,6 % a l’interior de vehicles.

«Estem en el mateix nombre de furts que fa 10 anys, però amb 125.000 habitants més i el doble de visitants que fa una dècada», ha destacat Collboni. Es calcula que ara uns 15 milions de turistes venen cada any a Barcelona. L’alcalde ha recalcat les dades per ponderar que l’evolució de la seguretat és «positiva» i comença també a remetre la sensació que la delinqüència com el principal inconvenients de la ciutat. Parlon ha observat una «tímida millora» quant a la percepció.

266 delinqüents amb més de 1.700 detencions

En el marc dels plans policials Tremall i Kanpai, per combatre la multireincidència, els Mossos d’Esquadra han detectat 280 presumptes delinqüents que acumulen més de cinc detencions en un sol any. D’ells, 266 han perpetrat algun tipus d’il·lícit aquest any i sumen junts 1.776 detencions a Barcelona durant els sis mesos passats abans d’aquest juliol. Els agents els atribueixen 5.284 infraccions, sobretot furts i robatoris amb violència o intimidació. Els cinc delinqüents que han interceptat més vegades acrediten 123 arrestos aquest 2025 fins a finals de juny i 260 antecedents delictius en total.

Els delictes comesos a Barcelona han remès un 8,8% el 2025 respecte al primer semestre del 2024 i un 22,9% en comparació amb el mateix termini el 2019, abans del descens provocat per la pandèmia de la covid. En canvi, els delictes contra les persones a la capital han repuntat un 2,8%, mentre que les detencions s’han elevat un 5,3%. A Catalunya, la delinqüència ha minvat un 4,6% en el que es porta d’any.

Al seu torn, les denúncies per violència sexual han augmentat un 17,1%, si bé els fets comesos han descendit un 22,2% aquest últim semestre. Entorn del 20% de les presumptes agressions de les quals els cossos policials reben avís van succeir fora de l’any en curs, amb un lapse que pot arribar a ser d’una dècada, ha comentat la comissària dels Mossos a Barcelona, Montserrat Estruch. «Continuen sent el 0,7% dels fets delictius –ha desgranat la responsable policial–. Una de cada cinc es produeixen en l’àmbit de la llar, el 29,5% passen a la via pública i un 15%, en el marc de l’oci nocturn i la nit».

Notícies relacionades

Collboni ha apreciat que «es confirma i es consolida una tendència a la baixa dels delictes» a la capital, un punt d’inflexió que va començar «a inicis del 2024», ha assenyalat l’alcalde, que ha apreciat que es va «en la bona direcció». «Som prudents i no significa que hàgim aconseguit els nostres objectius, però en alguns delictes, com en els furts, estem canviant la tendència definitivament i millorant la seguretat a la ciutat», ha analitzat.

Parlon ha marcat com a reptes que la tendència favorable prossegueixi i que «la reducció de la delinqüència a Barcelona no es desplaci a altres localitats». La consellera ha reconegut que els delinqüents poden desplaçar-se fora de l’àrea metropolitana per esquivar la pressió policial, per la qual cosa ha justificat que l’operatiu del pla Kanpai es reprodueixi també fora de la capital i el seu entorn. «D’aquí la importància de tenir més múscul policial, amb noves promocions de policies més àmplies, més proximitat i més presència al carrer», ha defensat.