Empresa familiar

Els germans Nogareda, els ‘pares’ d’Hipra, la vacuna catalana

  • La companyia pertany a una discreta família d’Olot que va fer la seva fortuna tractant els porcs de la pesta porcina

Els germans Nogareda, els ‘pares’ d’Hipra, la vacuna catalana
3
Es llegeix en minuts
Gemma Martínez
Gemma Martínez

Directora adjunta d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

ver +

El seu rostre és gairebé una incògnita, igual que la seva edat o la seva veu, excepte per a les seves persones pròximes, malgrat estar al capdavant de la primera empresa espanyola que té la seva vacuna contra el coronavirus en fase II –se’n faran assajos en 10 hospitals espanyols amb la participació de 1.000 pacients–. És David Nogareda Estivill, president i copropietari del laboratori Hipra, situat a Amer (Girona). Amb un baix perfil públic, amb prou feines hi ha imatges seves més enllà d’unes que es va deixar fer a la seva fàbrica l’abril passat, quan va rebre la visita del president del Govern central, Pedro Sánchez, o el 2011, quan va ensenyar les mateixes instal·lacions al llavors president català, Artur Mas. També se l’intueix en una fotografia en un circuit de ral·lis, al volant d’un Porsche 906 Carrera, verd, però perquè la competició obliga a identificar tots els participants, no perquè l’empresari es posés davant les càmeres dels fotògrafs.

Nogareda comparteix la cúpula i la propietat d’Hipra amb els seus germans Maria del Mar i Arnau. Els tres descendeixen del matrimoni format per Joan Nogareda Gifre, químic, farmacèutic i veterinari nascut el 1934, i Laura Estivill, membres d’una família establerta a la Vall de Bianya, a la comarca de la Garrotxa, des del segle XIX. Nogareda Gifre va seguir els passos del seu germà Ernest, que va ser el primer veterinari de la família, i junts van crear Laboratorios Sobrino la dècada de 1950 de la mà del tècnic madrileny Manuel Sobrino Serrano. La firma es va establir a la Vall de Bianya i Olot. A la Vall de Bianya, en una masia de l’arquitecte de Girona Rafael Masó, produïa sèrum contra la pesta porcina –el seu gran èxit inicial– i a Olot, les vacunes per a porcí i aus.  

Els Nogareda Gifre van separar el seu camí del dels Sobrino el 1971 i van comprar un laboratori a Madrid, Hipra (acrònim d’Hidalgo i Prado), per quedar-se amb la llicència de salut animal. L’activitat i la seu d’Hipra es va traslladar a la localitat natal dels Nogareda, Amer, on continua en l’actualitat.

El patriarca de la família, retirat ja de la gestió tot i que encara amb el càrrec de president honorífic, va cedir el testimoni als tres membres de la segona generació, els Nogareda Estivill. Aquests controlen l’accionariat a través de tres societats: Clau de Safir (David Nogareda), Clau de Robí (Mar Nogareda) i Clau d’Atzabeja (Arnau Nogareda), segons consta en el Registre Mercantil. Calladament, els tres han aixecat un conglomerat farmacèutic dedicat a la investigació, producció i comercialització de vacunes i productes de diagnòstic. La seva principal àrea d’activitat és la prevenció de la salut animal, més per animals de producció que de companyia, amb dues fàbriques a Espanya (Amer) i el Brasil (Porto Alegre) i filials comercials a 29 països. El 84% del seu negoci procedeix de l’exterior, amb Espanya, la Xina, França, Rússia, el Brasil, Turquia, les Filipines, Polònia, el Vietnam i Itàlia com a principals mercats.

Notícies relacionades

La companyia, que abans de fer el salt a la salut per als humans amb la pandèmia va llançar al mercat 22 noves vacunes en deu anys, dona feina a 2.000 persones. El 2020, l’últim exercici amb xifres disponibles, va aconseguir una xifra de negoci consolidada de 14 milions d’euros i un benefici atribuït de 48,67 milions, segons els comptes dipositats en el registre per l’empresa, la cara visible de la qual davant l’opinió pública sol ser Antoni Maneu, responsable de salut humana.

Si els plans dels Nogareda tiren endavant, Hipra haurà d’ampliar les seves instal·lacions per produir la vacuna contra la Covid. El seu objectiu és fabricar 400 milions de dosis durant el 2022 en cas de rebre l’aprovació definitiva. El procés serà vigilat molt de prop pel seu discret president, que, no obstant, la setmana vinent sortirà de l’esfera privada per assistir al fòrum d’economia a s’Agaró.