De manera provisional

Alemanya paralitza el procés de certificació del gasoducte Nord Stream 2

Per donar llum verda al transport de gas és necessari que la companyia operadora sigui organitzada «d’acord amb el dret alemany»

Alemanya paralitza el procés de certificació del gasoducte Nord Stream 2
2
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

L’Agència Federal de Xarxes d’Alemanya va anunciar aquest dimarts la paralització del procés de certificació del gasoducte Nord Stream 2, controlat pel gegant gasístic rus Gazprom.

Segons un comunicat publicat per l’Agència, el procés de certificació, sense la qual el gasoducte no pot començar a funcionar sota pena d’incórrer en sancions, va ser suspès de manera provisional.

«Una certificació de l’operador del gasoducte Nord Stream 2 només pot ser considerada si l’operador adopta una forma legal d’acord amb el dret alemany», diu el comunicat de la Bundesnetzagentur.

Envoltat de polèmica

El gasoducte transporta directament gas rus cap a Europa occidental a través d’Alemanya sense passar per Ucraïna i ha estat envoltat d’una gran polèmica, amb l’oposició inicial dels Estats Units, que el juliol passat hi van donar el vistiplau a canvi de la protecció del subministrament energètic ucraïnès.

L’Agència indica que la companyia Nord Stream 2AG, amb seu a Suïssa, ha decidit la creació d’una subsidiària sota dret alemany per gestionar el tram alemany del gasoducte, que en l’esmentat cas s’ha de cenyir als requisits que estableix la llei d’economia energètica per a un operador independent.

La Bundesnetzagentur afegeix que el procés de certificació es mantindrà paralitzat fins que la companyia completi la transferència d’actius i personal a la subsidiària alemanya.

Una vegada finalitzat aquest procés, l’Agència estudiarà els documents presentats per la companyia amb seu a Alemanya com a nova sol·licitant.

En cas que es compleixin tots els requisits, l’Agència tindrà un termini de quatre mesos per elaborar l’esborrany d’una decisió, que segons preveu el dret comunitari, serà traslladat a la Comissió Europea perquè aquesta s’hi posicioni.

El comunicat acaba assenyalant que el Ministeri d’Economia i Energia alemany i la Comissió Europea van ser informats de la decisió de paralitzar el procés amb temps i que aquesta va ser comunicada també als interessats abans de la seva publicació.

A través d’Ucraïna

Aquest any, l’Agència Federal de Xarxes ja havia rebutjat eximir el gasoducte del compliment de la directiva de gas de la UE esmenada, coneguda també com a Tercer Paquet Energètic.

Notícies relacionades

L’operador del gasoducte va apel·lar al juny la decisió davant un tribunal alemany, que va donar la raó a l’agència germànica.

Està previst que Nord Stream 2, la construcció del qual va finalitzar l’agost passat, transporti gas rus a Alemanya pel fons del mar Bàltic, eludint el trànsit a través d’Ucraïna.

Temes:

Energia Alemanya