Crisi energètica

¿Està jugant Rússia amb el subministrament de gas europeu?

Moltes mirades han tornat cap a Putin, que molts acusen d’utilitzar el gas com a arma per avançar en els seus interessos

¿Està jugant Rússia amb el subministrament de gas europeu?

Axel Schmidt / Reuters

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Amb els preus de l’energia disparats a Europa, moltes mirades han tornat cap a Rússia, el principal subministrador energètic de la UE. El 2020 va aportar el 43% del gas natural importat pels Vint-i-set i el 25% del seu petroli, però moltes veus acusen ara Vladimir Putin d’utilitzar novament el gas com a arma per avançar els seus interessos a la UE. Moscou està complint amb els seus contractes, tot i que s’ha resistit a augmentar el subministrament per satisfer l’elevada demanda europea i recarregar les seves reserves. «Rússia podria fer més per incrementar el gas disponible a Europa i assegurar que el gas emmagatzemat recupera els nivells adequats a les portes de l’hivern», va dir a finals del mes passat l’Agència Internacional de l’Energia.

Notícies relacionades

Els crítics del Kremlin afirmen que està limitant el subministrament per forçar el regulador energètic alemany a aprovar al més aviat possible el gasoducte Nord Stream 2, la construcció del qual es va completar aquest mateix mes. El gasoducte, que travessa el Bàltic sense passar per Ucraïna ni Polònia, està cridat a doblar la capacitat de les exportacions russes a Alemanya. Però el projecte ha despertat una notable oposició, a més de sancions per part dels EUA. Tant perquè augmentaria la dependència russa com l’empremta dels combustibles fòssils al continent.

El Kremlin s’ha defensat al·legant que ha d’atendre primer les seves pròpies necessitats, no sense recordar als europeus que la crisi energètica podria alleujar-se significativament amb la posada en marxa del Nord Stream 2.