El tancament d’un gasoducte algerià inquieta Espanya

  • La ruptura de relacions entre Algèria i el Marroc, deixa la Península sense un dels seus conductes de gas algerià

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

La ruptura de les relacions diplomàtiques entre Algèria i el Marroc ha tingut conseqüències per al sector energètic espanyol. Alger va anunciar a finals d’agost que no renovarà un dels dos gasoductes que transporten gas natural a Espanya. Concretament el Magrib-Europa (GME), que travessa durant 450 quilòmetres el territori marroquí per arribar fins a les costes de Cadis després de creuar l’Estret per via submarina. El GME deixarà de ser operatiu a finals d’octubre, emportant-se els 10.000 milions de metres cúbics que transportava de mitjana anual a la Península.  

Notícies relacionades

La decisió algeriana va fer sonar les alarmes a Madrid. El país nord-africà és de llarg el seu principal subministrador de gas. Va aportar l’últim any el 45% del subministrament espanyol, seguit per Rússia (10.5%), els EUA (9.6%) i Qatar (6.4%), segons la Corporació de Reserves Estratègiques. Una delegació espanyola encapçalada pel ministre d’Exteriors va viatjar a Alger un mes després, on va rebre el compromís algerià per continuar satisfent la demanda espanyola. Una part es canalitzaria a través del gasoducte de Megdaz, que està ampliant la seva capacitat per canalitzar fins a 10.000 milions de metres cúbics anuals; la resta arribaria a través de barcos metaners en forma de gas natural liquat (GNL).

Aquest GNL és més car que el gas de gasoducte, de manera que els experts no descarten que els sobrecostos s’acabin traslladant a la factura de la llum, tot i que neguen que pugui crear desproveïment. I és que el subministrament espanyol està molt diversificat, amb una quinzena de proveïdors actuals, i el país compta amb una de les infraestructures de recepció de gas més grans d’Europa.