Estudi de Fotocasa

El preu de la vivenda a Barcelona va baixar a l’octubre

Les operacions de compra han superat les de lloguer per primera vegada en 10 anys

El preu de la vivenda a Barcelona va baixar a l’octubre
3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El preu mitjà de la vivenda a la ciutat de Barcelona va baixar a l’octubre el 2,3% interanual, fins als 4.333 euros el metre quadrat, amb una caiguda mensual del 0,6%, segons dades de Fotocasa donades a conèixer al Congrés Evolution, que se celebra aquest dijous a Barcelona, organitzat per l’Escola d’Agents de la Propietat Immobiliària de Catalunya. L’activitat immobiliària s’està disparant a Espanya en el marc d’una amenaçadora inflació i la constatació d’un increment de la taxa d’estalvi dels particulars. Segons María Matos, directora d’estudis de Fotocasa, les operacions de compra han superat les de lloguer per primera vegada en 10 anys, en una mostra de dinamisme i recuperació del sector. Matos adverteix que «no s’ha de confondre aquest augment de l’activitat amb una bombolla immobiliària, ja que no s’estan produint pujades descontrolades dels preus en la majoria de zones». Segons Fotocasa s’està produint una consistent recuperació del sector després de la pandèmia, però els preus segueixen un 30% per sota dels que existien fa 15 anys i només són un 2% més alts que fa un any. En canvi, al mercat de lloguer la situació és la contrària i les rendes són actualment un 41% més altes que fa 10 anys i un 6% més baixes que fa un any.

Entre els consumidors, Matos destaca que creix la idea que els preus actuals del lloguer compensen assumir el compromís d’una hipoteca o crèdit, tot i que en general el pensament majoritari és que comprar una vivenda no és una bona inversió. El sentiment de propietat a Espanya continua estant molt arrelat, tot i que els últims anys el percentatge d’espanyols propietaris de vivenda ha baixat. Si el febrer del 2018 aquest percentatge era del 66%, el febrer d’aquest any era del 57%. El 74% dels espanyols viuen en una vivenda de la seva propietat mentre que el 26% ho fan en una de lloguer. Segons l’opinió de Matos, el sector immobiliari mostra una gran capacitat de recuperació i una cinquena part de la població confessa que desitja comprar una vivenda en els pròxims cinc anys. Segons Fotocasa, es detecta una clara recuperació de la demanda, tant de lloguer (16% de creixement interanual) com en la compra (15%), en un marc per al sector més encoratjador que abans de la pandèmia, segons Matos.

El preu mitjà de la vivenda es va situar a l’octubre a Catalunya en 2.520 euros per metre quadrat, un 3,7% més que el mateix mes de l’any anterior. El mercat català acumula ja 13 mesos consecutius de pujades, des de l’octubre del 2020, segons les dades de l’índex immobiliari de Fotocasa.

Notícies relacionades

Al conjunt d’Espanya, la mitjana es va situar en 1.893 euros el metre quadrat, amb una pujada interanual de l’1,8%, i acumula 12 repunts interanuals des del novembre del 2020. En comparació amb el setembre, el preu del metre quadrat de l’habitatge de segona mà va pujar un 0,1%, com apunten des del portal immobiliari.

De les 17 comunitats autònomes, 11 van registrar alces en els preus de la vivenda utilitzada a l’octubre. Les pujades més grans van ser les de Cantàbria, amb un 1,4%, i Navarra, un 1,3%, mentre que les comunitats que més van ajustar els preus van ser Astúries, amb un descens del 2%, i Madrid, un 0,7%. La comunitat autònoma amb el preu de la vivenda utilitzada més car és Madrid, en 3.090 euros, seguida del País Basc, en 2.867 euros, segons les dades de Fotocasa.