Dues dècades

Menjar arròs a Barcelona amb el millor de la tradició valenciana

L’Arrosseria Xàtiva ha complert 20 anys amb tres locals i un públic fidel i de proximitat

La seva carta compta amb més de 20 receptes diferents d’arròs, algunes de tradicionals i d’altres d’innovadores

Maria Antonia va fundar el grup ll’any 2001 i actualment el dirigeix el seu fill Alejandro

Maria Antonia va fundar el grup ll’any 2001 i actualment el dirigeix el seu fill Alejandro / Cedida

4
Es llegeix en minuts

L’arròs està més viu que mai i la constatació és que espais com l’Arrosseria Xàtiva continuïn complint anys amb èxit. Fundat el 2001 per Maria Antonia Ribera, el grup ha assolit la seva segona dècada amb tres arrosseries a Barcelona (les Corts, Gràcia i Sant Antoni) i una innovació imparable que ja està en mans de la segona generació de la família, capitanejada per Alejandro López Ribera, fill de la fundadora.

El secret del seu èxit és a la carta. La família Ribera ha convertit l’arròs en una cultura i, cada any que passa, han anat incrementant la seva oferta. Actualment és possible disfrutar de més de 20 varietats d’arròs, que van des de clàssics com la paella parellada o la valenciana, i d’altres de tan avantguardistes com l’arròs caprese. Menció a part mereix l’arròs melós de cua de toro, un clàssic de la casa que fins i tot ha aparegut a la llista dels millors arrossos de Barcelona de Forbes.

Però si alguna cosa destaca a l’Arroseria Xàtiva és el seu toc familiar. Els seus locals compten amb un fort arrelament a la zona on es troben, amb una clientela fidel. Tot això està lligat amb el concepte de negoci que va impulsar la Maria Antonia des del principi i que està molt lligat als valors tradicionals de la paella: familiar, popular, pròxima i per compartir.

L’origen valencià de la família

L’origen valencià de la famíliaPer entendre el concepte de l’Arrosseria Xàtiva cal remuntar-se als seus orígens. El nom no és cap altre que el de la localitat valenciana de la qual era originari el marit de la Maria Antonia. Després de tres dècades treballant en el sector de l’hostaleria, la seva fundadora va decidir «posar-se la manta al cap» i obrir el primer local. Per complir amb tan important missió, va decidir amarar-se del coneixement arrosser de la seva família política.

Xátiva és una ciutat molt vinculada a l’arròs i destaca, sobretot, per ser un dels pobles on més fama té el tradicional arròs al forn o passejat, nom que li ve donat per la tradició de preparar-lo a casa amb una cassola de fang i portar-lo al forn de pa per cuinar-lo.

La Maria Antonia va aprendre tot el necessari i amb el seu bagatge en el sector de l’hostaleria va emprendre l’aventura fa dues dècades. La manera de servir els seus arrossos està entre les tradicions més arraigades que va importar de Xàtiva. A València el costum és menjar l’arròs directament del paeller amb una cullera de fusta, i en forquilla si se serveix en un plat. Això està íntimament relacionat amb l’acte d’agermanament que suposa preparar i menjar la paella, i a l’Arrosseria Xàtiva ho continuen fent per potenciar el caràcter de familiar que suposa aquest plat.

Els secrets de l’arròs

Els secrets de l’arròsCom qualsevol aposta gastronòmica, el producte és el seu secret més gran i el gran responsable de l’èxit aconseguit. Tots els seus arrossos compten amb segell de la Denominació d’Origen Arròs de València, un dels senyals de qualitat més importants. En el seu cas concret, s’elaboren amb arròs de tipus bomba Riuet, cultivat a Marjal del Pego-Oliva.

Una altra de les claus de l’Arrosseria Xàtiva és l’ús d’aigua de mar que, concretament, és el 30% de l’aigua que s’utilitza per preparar el caldo amb el qual posteriorment es cuinen. Aquest factor potencia el sabor dels seus arrossos, segons expliquen, i aporta beneficis a l’organisme com facilitar la digestió, la regeneració cel·lular i una pell més sana.

El producte fresc, de qualitat i ecològic remata la feina. «Un ingredient fresc es nota a la cuina i s’aprecia al paladar», apunten des del grup. Per a això es manté l’essència de la seva fundadora i cada setmana es compra triant de forma personal la mercaderia amb la qual es treballarà. No només això, per a la Maria Antonia llençar el menjar és un sacrilegi, i sempre s’ofereix al client la possibilitat d’emportar-se a casa el menjar sobrant.

Futur obert a l’expansió

Futur obert a l’expansióAl llarg de les dues últimes dècades, el grup no ha deixat de créixer. A més dels tres restaurants, l’Arrosseria Xàtiva compta amb Comunitat 33, un club social gastronòmic pensat per a esdeveniments de particulars i empreses. L’espai es troba situat al costat de l’Arrosseria Xàtiva de les Corts i té capacitat per a 60 comensals. També, el petit grup familiar té servei de càtering mitjançant la marca Masfood.

«El meu somni és que el negoci que vaig obrir amb tant esforç i il·lusió vagi passant de generació en generació de la meva família», explicava la Maria Antonia en una entrevista. I en aquest sentit, el futur del grup continua obert. Ara ja en mans de l’Alejandro, l’Arrosseria Xàtiva vol continuar creixent en el seu entorn natural, Barcelona. L’objectiu actual és consolidar el local de Sant Antoni, obert el 2019, i en un futur continuar expandint-se per la Ciutat Comtal, sense descartar obertures en altres llocs.

Però...¿què és tan important per tenir èxit? «La gestió és molt important. Cal fer les coses amb carinyo, posar dedicació per fidelitzar el client, tenir un bon producte... Aquest complex engranatge, que ha de funcionar a la perfecció, és la clau perquè un restaurant vagi bé. La restauració és molt sacrificada però, si ho fas bé, tot són satisfaccions», assegura la fundadora de Xàtiva