Subhasta elèctrica

El nou rei de les renovables a Espanya: patrocinador de l’Atleti i exgendre de Florentino

Capital Energy, el grup controlat per Jesús Martín Buezas, arrasa en la subhasta del Govern per impulsar nova energia verda i s’emporta la meitat dels 3.123 MW adjudicats.

El nou rei de les renovables a Espanya: patrocinador de l’Atleti i exgendre de Florentino

CLUBATLETICODEMADRID

5
Es llegeix en minuts
David Page

La rara subhasta de renovables impulsada aquest dimarts pel Govern ha tingut un guanyador aclaparador. Va ser rara perquè les grans elèctriques van plantar l’Executiu i no van acudir a la licitació i perquè no es va aconseguir adjudicar tota la potència licitada, en el que s’interpreta com un pas més en el xoc que mantenen per les retallades aplicades per frenar la pujada del rebut de llum. I el clar guanyador és tan aclaparador com perquè un sol grup hagi concentrat gairebé la meitat de la nova potència verda que estava en joc.

Capital Energy, el grup fundat fa gairebé dues dècades per Jesús Martín Buezas –el discret descendent dels fundadors del grup d’autobusos La Sepulvedana, patrocinador de l’Atlètic de Madrid i que va ser marit de la filla de Florentino Pérez–, es va imposar a tots els rivals i es va adjudicar 1.548 megawatts (MW) del total de 3.123 MW adjudicats (el 95% de l’oferta total, que era de 3.300 MW). La companyia es va quedar amb tota la potència per la qual competia (1.540 MW d’eòlica i 8 MW de fotovoltaica). I ho va fer a un preu mitjà de 28,6 euros per megawatt hora (MWh), que és al qual vendrà al sistema elèctric la producció de les futures plantes durant anys.

La convocatòria de les subhastes per part del Ministeri per a la Transició Ecològica busca, de fet, no només impulsar el desplegament de plantes verdes a Espanya, també donar estabilitat als preus del volàtil mercat elèctric (que ara fa set dies consecutius que està per sobre de 200 euros/MWh i que ha marcat un rècord històric de 288 euros/MWh).

En la subhasta també es va imposar el grup Forestalia, que es va adjudicar potència per 779 MW d’energia eòlica; Naturgy, que va aconseguir 221 MW d’energia fotovoltaica, i Repsol, que potencia la seva reinvenció verda, amb 138 MW d’energia eòlica en tres ofertes diferents. Les dades són encara provisionals i no seran oficials fins que l’OMIE, el gestor de la subhasta, les comuniqui a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) per formalitzar-les.

Absència de les grans empreses

Iberdrola i Endesa, habituals de subhastes anteriors, van renunciar a acudir a la nova licitació convocada pel Govern en un moment d’alta tensió al sector energètic per les retallades dels ingressos de les elèctriques aprovats per l’Executiu. Iberdrola justifica l’absència argumentant que la «incertesa regulatòria» generada per la reforma governamental està fent que es replantegi les inversions en noves renovables a Espanya.

Endesa, per la seva banda, adverteix que ara ha optat per abocar-se a promoure la seva pròpia generació de renovables per subministrar-les exclusivament als seus clients i no per abocar-la per a tot el sistema elèctric, a causa que el Govern obligarà les quatre grans elèctriques a participar en una subhasta forçosa abans de final d’any per vendre electricitat a comercialitzadores independents i grans clients, cosa que «ens sostreu energia ja venuda a clients». El grup Acciona també va renunciar a participar en la licitació d’aquest dimarts.

Dos de dos

Per a Capital Energy era la segona subhasta de renovables en què participava. I és la segona en què es va erigir guanyador. Ja ho va fer en la licitació que es va celebrar el gener passat, quan es va adjudicar 620 MW (tots eòlics) de la quota total de 3.000 MW que es va licitar llavors.

«El fet de resultar guanyadora de nou en aquesta segona subhasta de renovables organitzada pel Govern el 2021 suposa una fita molt rellevant i posa de manifest les fortaleses de Capital Energy», expliquen des de la companyia, que reivindica la seva vocació industrial de llarg termini i la credibilitat d’un projecte empresarial de 20 anys, davant altres grups efímerament emergents que ha tingut el sector de les renovables els últims anys i davant el perfil especulatiu d’altres actors.

El grup va ser fundat el 2002 per Jesús Martín Buezas, que continua sent el principal accionista de la companyia, descendent de la família que va crear a principis del segle XX la companyia d’autobusos La Sepulvedana i que arrossega la marca des de fa anys de ser l’exgendre de l’empresari Florentino Pérez, president del grup constructor ACS i del Reial Madrid.

Malgrat que el seu principal accionista ha aconseguit mantenir una visibilitat personal gairebé inexistent i ha optat al peu de la lletra per un perfil públic discretíssim, Capital Energy ha aconseguit convertir-se en un gegant i concentrar la cartera de projectes renovables més gran del mercat espanyol, amb una potència acumulada de 35.000 MW de potència eòlica i fotovoltaica (8.700 MW dels quals ja compten amb els permisos d’accés a la xarxa elèctrica concedits). La companyia planeja també la seva entrada en l’eòlica marina i ha dissenyat projectes per sumar 750 MW en aquest camp de les noves renovables.

A la samarreta del campió

Capital Energy era fins fa poc una marca desconeguda per al gran públic malgrat la seva extensa experiència al sector de les energies renovables, però ha aconseguit guanyar notorietat gràcies a l’acord de patrocini que l’uneix a l’Atlètic de Madrid. El contracte amb el club, en vigor des de l’estiu passat, el converteix en el patrocinador oficial d’energia renovable per a les pròximes tres temporades i el logotip de Capital Energy lluu cada dia al frontal de les samarretes d’entrenament dels jugadors i el cos tècnic del primer equip de l’Atleti, vigent campió de Lliga.

«La vocació de Capital Energy és convertir-se en el primer operador 100% renovable verticalment integrat de la península Ibèrica», afirmen des de la companyia. El grup va fer un pas de gegant per aconseguir aquest objectiu llançant la seva pròpia comercialitzadora d’electricitat a finals d’octubre del 2020, amb oferta dirigida a llars, a pimes i autònoms, i també a grans consumidors industrials. També ha tancat en els últims mesos diverses operacions de finançament per més de 300 milions d’euros per reforçar el seu pla de negoci i la seva expansió.

Notícies relacionades

La companyia de la família Buezas va estar fins a finals de l’any passat en la llista de candidats de la fracassada venda del grup d’enginyeria Duro Felguera, que ara està a les portes de rebre el recolzament de la SEPI amb una injecció milionària a través del fons de rescat de companyies estratègiques.

Capital Energy també s’ha llançat recentment a la inversió en ‘start-ups’ del sector de l’energia, a través del fons Quantum, dotat amb 20 milions d’euros per impulsar projectes naixents i que va ser presentat l’octubre passat. El grup busca noves companyies tecnològiques a Espanya i Portugal abocades en el negoci energètic per invertir-hi els pròxims cinc anys.