Nou paquet normatiu

El Govern central reforçarà el bo social per als consumidors vulnerables

  • El Congrés recolza el reial decret de mesures per abaratir la factura de la llum

  • La vicepresidenta Teresa Ribera confirma que suavitzarà la retallada de les elèctriques

El Govern central reforçarà el bo social per als consumidors vulnerables

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Congrés dels Diputats aprovarà aquest dijous el reial decret llei per mitigar l’impacte de la pujada del gas a la factura elèctrica amb l’abstenció del PNB, segons ha avançat la formació basca. La norma, que retalla en més de 2.600 milions d’euros de les elèctriques, tirarà endavant amb el compromís de la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, de suavitzar la retallada si les elèctriques firmen contractes amb la indústria a un preu fix preescalada, com va avançar en exclusiva El Periódico de Catalunya. A més, la vicepresidenta ha avançat aquest dijous que el Govern central reforçarà el bo social per als consumidors vulnerables.

«En les pròximes setmanes posarem en marxa mesures addicionals que garanteixin la cobertura de contractes a llarg termini i reforçarem la posició dels consumidors vulnerables acollits al bo social», ha anunciat la vicepresidenta en la presentació del decret a la Cambra baixa. La vicepresidenta ha volgut «deixar clar» que la retallada dels ingressos de les elèctriques només és aplicable «als que hagin interioritzat els beneficis extraordinaris» provocats per la pujada del gas, però, a més, el Govern vol que tampoc ho sigui per als que «garanteixin ‘exnovo’ preus estables que no internalitzin l’evolució del preu del gas», a fi d’«impulsar la cobertura de preus raonables per a la indústria».

Notícies relacionades

La ministra no ha donat més detalls sobre aquesta mesura, però aquest dimecres ja va advertir que, entre els objectius de la ronda de contactes que havia mantingut aquestes setmanes amb les companyies elèctriques, hi havia aconseguir una contribució» «més gran d’aquestes empreses per «donar cobertura» als més vulnerables.

Més d’1,3 milions de consumidors a Espanya estan acollits al bo social, un descompte d’entre el 25% i el 40% de la factura de la llum per a aquells usuaris considerats vulnerables que estan acollits a la tarifa regulada de la llum. És a dir, precisament són els consumidors que disfruten d’aquesta ajuda els que s’estan veient més afectats per la pujada dels preus de l’electricitat al mercat majorista. D’aquesta manera, el Govern vol ampliar les mesures de cara a la conjuntura d’alts preus amb el focus posat en els consumidors més exposats, com són els consumidors i la indústria.