Al mercat a l’engròs

El preu de la llum torna a pujar per sobre dels 200 euros el megawatt-hora

El preu de la llum torna a pujar per sobre dels 200 euros el megawatt-hora
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El preu mitjà diari de l’electricitat al mercat a l’engròs recuperarà aquest dijous la tendència alcista de l’última setmana al posicionar-se per sobre dels 200 euros el megawatt-hora. En concret, el preu durant aquella jornada serà de 215,63 euros el megawatt hora, un 16% més que el dia anterior, segons ha publicat l’operador del mercat (OMIE).

Tot i que és lluny del rècord absolut de 288,53 euros, registrats dijous passat, el de dijous serà el cinquè preu més alt de la història. Si es compara amb el del mateix dia de l’any passat, la dada s’ha encarit un 487%, és a dir, gairebé sis vegades més que els 36,74 que marcava llavors. Per franges horàries, el moment més car es donarà entre les 08.00 i les 09.00 hores, quan arribarà als 260 euros el megawatt-hora, mentre que el més barat es registrarà entre les 15.00 hores i les 16.00 hores, amb 175,25 euros el megawatt-hora.

Notícies relacionades

Aquesta situació es produeix en plena escalada del preu de totes les matèries primes vinculades a l’energia a tot el món, com el gas, el petroli i el carbó, cosa que dispara alhora els drets de CO2, també en màxims històrics. El Govern ha aprovat un pla de xoc que contindrà de manera temporal aquestes pujades, al rebaixar els impostos i minorar alguns ingressos extraordinaris de les elèctriques.

Però la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha reconegut aquest dimecres que «l’increment mantingut en el temps del preu de l’energia fa que les mesures no tinguin l’efecte esperat» i, per això, en cas de mantenir-se els preus alts, el Govern n’haurà de posar en marxa d’altres. En aquest sentit, Ribera ha anunciat que el Govern treballa per «empetitir el mercat», és a dir, perquè el preu de l’electricitat es fixi a través de contractació bilateral abans de passar pel mercat a l’engròs a través de subhastes o contractes entre empreses, mentre Brussel·les «treballa en la transformació del mercat i a evitar que els preus del gas contagiïn el preu elèctric».