Des del telèfon mòbil

Escrivá ultima una ‘app’ perquè els autònoms ajustin la seva quota en funció dels seus ingressos

  • El Ministeri de Seguretat Social pretén centralitzar la gran majoria de tràmits, com l’alta, la baixa o calcular les prestacions disponibles, en una aplicació per al telèfon mòbil

Escrivá ultima una ‘app’ perquè els autònoms ajustin la seva quota en funció dels seus ingressos
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Ministeri de Seguretat Social ultima la posada en marxa d’una aplicació mòbil des d’on centralitzar la gran majoria de tràmits rutinaris per als treballadors autònoms. L’equip de José Luis Escrivá prepara una eina digital a través de la qual arrencar el nou sistema de cotització en funció dels ingressos reals dels treballadors per compte propi; tal com recull un document al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. I és que els 3,3 milions d’afiliats al RETA que actualment operen a Espanya podran calcular en temps real quin seria la seva quota, partint dels rendiments que vagin acumulant, i així anar ajustant-la tal com vagi evolucionant el seu negoci.

La setmana passada la Seguretat Social llançava la seva nova plataforma Import@ss, un portal des del qual els ciutadans poden consultar la seva vida laboral, les prestacions a les quals tenen dret per les seves cotitzacions acumulades o realitzar els tràmits d’alta i baixa d’una treballadora de la llar; entre d’altres. Aquí Escrivá pretén anar un pas més enllà i augmentar l’accessibilitat de tots aquests tràmits i introduir-ne de nous per als treballadors autònoms. «El tràmit d’alta com a autònom és molt complex i el servei actual resulta poc intuïtiu per als usuaris», reconeix el Govern en el seu document intern.

La nova aplicació, la data de posada en marxa de la qual encara no està concretada, serà una peça angular del desplegament del nou sistema de cotització en funció d’ingressos per als treballadors per compte propi. Aquesta negociació amb els agents socials s’estén des de fa ja gairebé un any i és una assignatura pendent de l’anterior legislatura. Fins ara han transcendit diversos detalls del nou sistema, que, no obstant, encara no està concretat. Entrarà en vigor a partir del 2023 i el seu desplegament serà gradual fins al 2032, que ja estarà plenament vigent. I els treballadors per compte propi hauran de cotitzar en funció dels seus rendiments, oscil·lant entre 13 trams diferents que traçaran una forquilla d’entre 90 i 1.220 euros de quota mensual.

Notícies relacionades

L’‘app’ tindrà un paper important en aquest últim punt, ja que des d’aquesta l’autònom podrà introduir els seus rendiments estimats a l’any i l’aplicador li oferirà un suggeriment de quota mensual –un d’aquests 13 trams– en funció d’aquests. En tant que els negocis poden tenir alts i baixos, l’usuari podrà anar revisitant l’aplicació per actualitzar el seu balanç anual segons els seus rendiments reals. I així ajustar la seva quota mensual i evitar haver de pagar un sobrecost a l’Agència Tributària si ha estat pagant una quota inferior als seus ingressos finals. D’una forma semiautomàtica i sense haver de personar-se en una oficina de la Tresoreria General de la Seguretat Social.

Bona recepció entre els autònoms

Organitzacions d’autònoms, com Upta, ha rebut amb bons ulls la proposta del Ministeri de Seguretat Social. «Per a nosaltres compleix els requisits de modernitat, digitalització i senzillesa. Permetrà saltar-nos traves administratives i autogestionar-nos. És una fantàstica notícia, esperem que la posin en marxa com abans, perquè això significaria que ja estaríem preparats per fer el salt al sistema de cotització en funció d’ingressos reals», opina el president d’Upta, Eduardo Abad. Aquest pròxim dijous 14 d’octubre hi ha una nova reunió entre Seguretat Social i les organitzacions d’autònoms per continuar avançant en la posada en marxa d’aquesta aplicació; on qüestions com la garantia de confidencialitat i protecció de les dades; així com el suport necessari per aguantar elevades quantitats de trànsit sense que l’‘app’ de problemes seran qüestions claus; entre d’altres.