Negociacions en curs

Escrivá se’n desdiu i el nou sistema perquè els autònoms cotitzin en funció dels seus ingressos no s’aplicarà fins al 2023

  • Dues setmanes després d’explicar públicament que el nou esquema estaria en marxa el 2022, l’Executiu retarda un any la seva posada en marxa a causa de la falta d’acord en el diàleg social

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nou gir de volant del ministre José Luís Escrivá en la seva reforma de les pensions, aquesta vegada referent als treballadors autònoms. El Govern ha renunciat a tenir preparat i en vigor per a l’inici del 2022 el nou sistema de cotització en funció dels ingressos reals. Un compromís arrossegat del mandat anterior (quan el PSOE governava en solitari), que figura en les últimes recomanacions del Pacte de Toledo i que el mateix ministre va reconèixer fa tot just dues setmanes en seu parlamentària que pretenia posar-lo en marxa el 2022. La nova data d’entrada en vigor, a expenses de l’acord amb els interlocutors socials, serà el 2023; segons han explicat fonts del diàleg social després d’una reunió mantinguda aquest dimarts. Des de la Seguretat Social, ni han confirmat ni desmentit aquesta rectificació per la seva banda.

Notícies relacionades

Actualment els treballadors per compte propi cotitzen en funció de la base que ells trien, independentment del bé o malament que els vagi el seu negoci. La idea del Govern és canviar aquest paradigma i que cada autònom pagui una quota en proporció amb els seus ingressos. El primer plantejament que va traslladar la Seguretat Social als agents socials era posar en marxa un sistema estructurat en 13 trams mòbils, perquè cada treballador pugui anar canviant d’un tram a l’altre en funció de l’evolució dels seus comptes. I a final d’any corregir creuant dades amb l’Agència Tributària, tornant o obligant a pagar més en funció del tancament de l’exercici.

Aquest esquema continua vigent, però la seva aplicació tardarà un any més del previst a entrar en vigor. El 12 d’abril passat Escrivá va comparèixer en la comissió del Pacte de Toledo i va afirmar públicament que la cotització en funció dels ingressos reals entraria en vigor a partir del 2022. Dues setmanes més tard, el seu ministeri reconeixia davant els agents socials la dificultat de tenir en marxa aquest sistema ja l’any vinent i postergava un any la seva implementació.