Estimació

El consum diari en electricitat augmenta en 1,45 euros

Posar la vitroceràmica a les nou de la nit durant una hora costarà 54 euros; la televisió, 2 cèntims, i utilitzar el portàtil, 3 cèntims

Electric meters of an apartment building are seen in Barcelona  Spain  January 20  2017  REUTERS Albert Gea contadores electricos electricidad  luz

Electric meters of an apartment building are seen in Barcelona Spain January 20 2017 REUTERS Albert Gea contadores electricos electricidad luz / REUTERS / ALBERT GEA

4
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El preu mitjà de l’electricitat al mercat a l’engròs és aquest dijous de 189,90 euros de mitjana, mentre que fa un any va ser de 49,15 euros. Una diferència que notarà el consumidor a la butxaca de manera proporcional al seu consum. Així, una llar tipus d’una família pagarà 1,45 euros més. En concret, si aquest dijous pagarà 2,45 euros pel seu consum elèctric, fa un any es va deixar 1,01 euros.

El majorista és el preu resultant de la cassació d’oferta i demanda per a cada hora del dia (conegut com a preu ‘pool’) i la seva mitjana serveix de referència en els últimes setmanes per explicar la seva alça en els últims mesos a Espanya, en línia amb la resta d’Europa. Aquest preu a l’engròs és un dels components del rebut (habitualment representava entre el 25% i el 30% de la factura, tot i que alguns experts eleven aquesta proporció fins al 60% en l’actualitat per la baixada dels altres components, impostos i costos regulats), al qual se li afegeixen els serveis d’ajust, a més de pagaments per peatges, càrrecs i altres costos regulats l’impacte dels quals variarà en funció del període horari en què es realitzi el consum.

És a dir, realment la llum costa més d’aquests 189,90 euros el megawatt-hora perquè inclou més conceptes, però alhora l’impacte a la butxaca dels consumidors és inferior perquè els 180 euros del mercat a l’engròs són una macromagnitud –el preu minorista es mesura en quilowatts (0,001 megawatts)–. A més, el Govern ha mirat de limitar el seu efecte des de mitjans del mes de setembre a través d’una sèrie de mesures per abaratir el rebut com la reducció del cost de l’energia, així com de l’impost especial de l’electricitat (0,5%) i de l’IVA (10%).

Notícies relacionades

La quantitat d’energia que es consumeix en una llar varia de forma considerable segons sigui la mida, ubicació, tipus de vivenda i nombre d’ocupants, però segons Red Eléctrica es pot parlar d’un consum d’energia diari mitjà (família) de 9 kilowatts-hora. Segons això, amb els càlculs de Selectra (empresa especialitzada en la comparació de preus de l’energia), que inclouen el cost de l’energia i els impostos (deixa fora la potència contractada), una llar pagaria 2,45 euros pel seu consum d’electricitat durant el dia d’avui, mentre fa un any es va deixar 1 euro. (El càlcul és teòric ja que es realitza a través de la mitjana del preu de totes les hores del dia d’avui).

A més, a la tardor-hivern la demanda màxima de les llars es produeix entre les 21.00 i les 22.00 hores, coincidint amb una elevada ocupació de l’ús intensiu dels electrodomèstics. En concret, el preu més car d’aquest dijous es registrarà a les 21 hores, quan el preu a l’engròs serà de 208,47 euros. La més barata sol coincidir amb la matinada, quan la demanda és mínima. En aquest cas, el preu descendirà fins als 145 euros. Així, Selectra calcula el cost dels principals electrodomèstics cada dia en funció de l’evolució dels preus horaris. La seva estimació és la mateixa que per a una llar tipus, amb la tarifa regulada PVPC, que és la que tenen més de 10 milions de petits consumidors.

El que més consumeix

Tot i que depèn del tipus d’electrodomèstic i l’ús que se’n fa, els que generen calor solen ser els que més consumeixen. Així, a l’hora més cara del dia (les 21 hores) posar la calefacció elèctrica costa 56 cèntims (28 cèntims costava fa un any), mentre que la vitroceràmica i el forn costen 54 cèntims cada un (27 cèntims el 2020). A la més barata, entre les dues i les quatre del matí, aquests tres aparells generen una despesa de 34 i 33 euros, respectivament, a l’hora més cara, i 28 i 13 cèntims a la més barata. D’altra banda, la rentadora, el rentaplats i l’assecadora costen 49, 43 i 39 cèntims (24, 21 i 19 fa un any), respectivament, a les 21 hores; mentre que a la matinada el preu és de 30, 26 i 24 cèntims cada un (12, 11 i 10 cèntims el 2020).

Després d’aquests, el microones i la planxa –30 cèntims a les 21 hores (15 cèntims fa un any) i 18 cèntims entre les dues i les quatre de la matinada (7 cèntims el 2020)–. S’ha de recordar que aquestes estimacions estan fetes per a un període ininterromput d’una hora, però la despesa de cada electrodomèstic depèn molt del temps d’ús.

Els que menys consumeix

D’altra banda, veure la televisió en hora punta (‘prime time’) és molt barat, si es compara amb un altre tipus d’aparells elèctrics, ja que té un consum de 4 cèntims, tot i que a plena matinada, quan l’audiència és baixíssima es redueix a 2 cèntims. Fa un any era 2 i 1 cèntim, respectivament. El mateix ocorre amb el portàtil: Tres cèntims a les 21 hores (2 cèntims fa un any) i 2 cèntims a plena matinada (1 cèntim fa un any).