Mercat a l’engròs

Nou rècord: el preu de l’electricitat es dispara fins als 216,01 euros

Trenca la barrera psicològica dels 200 euros amb el preu del gas al mercat de referència (TTF holandès) per sobre dels 90 euros

Nou rècord: el preu de l’electricitat es dispara fins als 216,01 euros
1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La cotització del preu de l’electricitat al mercat a l’engròs trenca la barrera psicològica dels 200 euros. Aquest divendres s’eleva fins als 216 euros el megawatt/hora, en plena escalada del gas natural al mercat internacional. El mercat de referència a Europa, el TTF holandès, se situa per sobre dels 90 euros, mentre que el mercat ibèric de gas (Mibgas) marca els 85,75 euros. Aquesta macromagnitud afecta 11 milions d’usuaris del mercat regulat, però de forma limitada pel pla de xoc del Govern que, des de mitjans de mes, va rebaixar l’IVA al 10%, l’impost especial de l’electricitat al 0,5%, i va retallar la part regulada del rebut amb la minoració dels beneficis extra de les elèctriques.

Notícies relacionades

El gas es troba en una situació conjuntural excepcional a Europa marcada per una alta demanda, en ple camí de recuperació del coronavirus, i una competència agressiva entre Europa i Àsia per atraure els vaixells metaners que transporten gas natural liquat (GNL). A més, a aquesta pressió en la demanda cal afegir el retard en la posada en marxa del gasoducte Nord Stream II, que podria complementar el reduït subministrament rus, i que genera una pressió a l’alça més gran en l’oferta.

El preu del gas afecta directament l’electricitat com a matèria primera per a les centrals de cicle combinat –plantes que cremen gas natural per generar electricitat– i aquestes, al seu torn, incideixen en els preus de la resta de tecnologies. El mercat espanyol és marginalista, és a dir, l’última tecnologia a casar oferta i demanda cada hora és la que marca el preu. A falta de suficient eòlica o fotovoltaica (si no fa gaire vent o sol) qui sol marcar el preu és el cicle combinat o, en el seu defecte, la hidràulica, que es regeix pel cost d’oportunitat (¿Què passaria si no entra el cicle combinat? Que entra el gas), per això té el mateix preu que aquestes centrals.