Energia

Les elèctriques insisteixen que l’energia nuclear i hidràulica no els proporciona ingressos extres

Diuen que aquestes centrals venen tot el que produeixen en contractes bilaterals inferiors al preu del mercat

Les companyies temen que el Govern estengui aquesta mesura a partir del març si el preu del gas continua alt

Les elèctriques insisteixen que l’energia nuclear i hidràulica no els proporciona ingressos extres

JOSÉ LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Les grans elèctriques defensen que l’electricitat que es produeix a Espanya en centrals nuclears i hidroelèctriques no té ingressos extraordinaris, com diu el Govern, perquè no es negocia en el mercat diari, sinó que es ven abans amb contractes a termini a preus inferiors que marca actualment el denominat ‘pool’. L’Executiu va posar en marxa fa un setmana un pla de xoc per reduir l’efecte de l’alça del preu del gas natural en els mercat internacionals a la factura de la llum dels consumidors retallant part dels ingressos ‘extres’ que reben, segons el seu parer, les centrals nuclears, hidràuliques i renovables.

Segons fonts del sector, el ministeri parteix d’un càlcul erroni en la seva proposta perquè multiplica tota la demanda elèctrica pel preu del mercat, quan la realitat –segons aquestes fonts– és que malgrat que tota l’energia que es ven passa pel mercat diari perquè després l’operador del mercat (OMIE) traslladi aquest programa a Red Eléctrica (una cosa que no passa a la resta de països) una part d’aquesta energia està venuda anteriorment.

En concret, segons aquestes fonts, dels 250 terawatts/hora que es produeixen en total a Espanya, 56 són nuclears i 25 d’hidràulics la venda dels quals es va realitzar «abans que acabés el 2020 als preus de llavors», entorn d’entre 40 i 50 euros el megawatt/hora, lluny dels més de 150 euros que marca aquest dimecres. El mateix passa amb part dels cicles combinats i les renovables, però no amb el carbó, perquè hi ha una part de la generació que hi han de ser quan fa falta, per exemple si ha plogut molt o si la demanda és alta.

El ministeri per a la Transició Ecològica va publicar aquesta setmana una nota explicativa en què adverteix l’operador del sistema (Red Eléctrica) que els generadors amb contractes bilaterals fixats abans de la publicació del reial decret llei queden exempts de la reducció dels seus ingressos per l’alça del gas natural, no obstant, s’exclou d’aquesta excepció les societats pertanyents al mateix grup, és a dir, a grans companyies com Iberdrola, Endesa i Naturgy, verticalment integrades. De fet, dels 2.600 milions de retallada estimada pel Govern, quatre cinquenes parts corresponen a Iberdrola i Endesa.

Notícies relacionades

Les queixes de les elèctriques topen, no obstant, amb la limitació legal que no poden recórrer aquesta decisió del Govern perquè, al tractar-se d’una norma amb rang de llei, només pot ser qüestionada davant el Tribunal Constitucional, bé per les comunitats autònomes o pels partits polítics. L’única sortida que els quedaria seria la possibilitat que Red Eléctrica obri un conflicte davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) a partir de les liquidacions del sector i en funció del que digués la Comissió sí que es podria recórrer davant l’Audiència Nacional. Tot i que es tracta d’un procés llarg que requereix l’actuació de l’operador del sistema (REE) i la intervenció de la CNMC.

Les companyies temen, a més, que aquesta retallada no sigui una cosa temporal, sinó que a l’establir un precedent, el Govern pugui tornar a posar en marxa aquestes mesures de manera recurrent en situacions d’estrès en els preus de l’electricitat a partir del 31 de març, que és quan finalitzen. El sector creu que a partir de llavors els preus del gas encara estaran per sobre dels 20 euros el megawatt-hora que estableix el Govern com a preu a partir del qual retreu aquests suposats beneficis a les elèctriques. «El Govern si té aquest decret llei al calaix tindrà la temptació de treure’l quan a l’hivern els preus de la llum tornin a pujar», expliquen les mateixes fonts.