Crítiques des de la CEOE

Garamendi afirma que la pujada de l’SMI era una decisió «presa» i «en clau política»

«L’únic que ha fet [el Govern central] és fer voltes al seu propi solitari», es queixa el president de la patronal

Garamendi afirma que la pujada de l’SMI era una decisió «presa» i «en clau política»

Quique García / EFE

2
Es llegeix en minuts

El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha afirmat aquest divendres que la decisió de pujar el salari mínim interprofessional (SMI) a partir de l’1 de setembre «estava ja presa» i que el Govern central «l’únic que ha fet és fer voltes al seu propi solitari». A més, ha afirmat que es tracta d’una decisió «en clau política i no d’un plantejament seriós».

Garamendi, en declaracions a Onda Cero, ha reiterat els arguments que han portat la CEOE a rebutjar «en aquests moments» una alça de l’SMI i ha advertit de les conseqüències que podria tenir la seva pujada, com l’augment de l’economia submergida i la destrucció de llocs de treball.

«La nostra posició és que en aquests moments no. En altres moments hem dit que sí a pujar l’SMI, però ha pujat el 30% en els últims tres anys. Amb la que està caient, la pandèmia, és un moment molt delicat», ha defensat.

El president de la patronal ha insistit que això té poc a veure amb les empreses de l’Ibex 35 i molt amb les petites empreses, les que conformen la majoria del teixit empresarial a Espanya, que aquesta pujada de l’SMI les afectarà. Ha posat com a exemple els petits agricultors, a qui els serà difícil implementar aquesta nova pujada de l’SMI després que hagi crescut ja el 30% en els últims anys. «Pràcticament tots els convenis col·lectius del camp estan impugnats per aquesta pujada del 30%», ha indicat.

Així mateix, ha criticat la «paradoxa» que suposa que als contractes que les administracions públiques adjudiquen a les empreses no es contemplin aquestes pujades del salari mínim. «Jo ho resumeixo en la frase: et convido a sopar, però paga tu el sopar», ha dit Garamendi, que ha afegit que en 12 de les 17 comunitats autònomes ja es compleix l’objectiu que l’SMI superi el 60% del salari mitjà.

¿Ruptura de la negociació col·lectiva?

Juntament amb una economia submergida més gran i la pèrdua de llocs de treball, Garamendi ha alertat que, a mitjà termini i «si això segueix així», el fet que Govern central pugui decidir les pujades salarials «podria trencar en futur la negociació col·lectiva».

Notícies relacionades

«A mi m’agradaria que els polítics, que molts guanyen bastant més que els empresaris que jo represento, en un parell de mesos contractessin una persona que cobri l’SMI i que generin ells ocupació. Perquè facturar en aquest país no és fàcil», ha assenyalat.

Preguntat per si la patronal estaria disposada a parlar d’una nova pujada de l’SMI per al 2022, Garamendi ha afirmat que caldrà veure com es va recuperant l’economia, tot i que les perspectives són bones. «Al gener estarem en una posició diferent, els sectors més castigats es van obrint a poc a poc. Ja ho veurem», ha dit.