Salaris

¿Quant costa a empreses i autònoms apujar el salari mínim 15 euros?

  • Les companyies han d’assumir l’increment que nota el treballador en la nòmina, a més de les cotitzacions a la Seguretat Social

¿Quant costa a empreses i autònoms apujar el salari mínim 15 euros?

Maxine | Unsplash

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La pujada del salari mínim interprofessional (SMI) a 965 euros està sent polèmica i en els departaments de recursos humans i gestories ja estan traient les calculadores per quadrar balanços. Els treballadors cobraran més, les empreses hauran de pagar més i tot això també repercutirà de manera directa en els autònoms. Aquests 15 euros d’increment que el Ministeri de Treball està ultimant amb els sindicats són més de 15 euros per als balanços empresarials. Aquestes són les claus de la pujada per a la butxaca dels implicats.

¿Com afecta el treballador?

Actualment i fins que la nova pujada quedi plasmada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), el salari mínim és de 950 euros bruts en 14 pagues. El que equival a 13.300 euros a l’any; en cas d’una jornada completa de 40 hores. Aquests 950 euros, per començar, són bruts, és a dir, no s’ingressen tal qual a final de mes en el compte corrent dels treballadors. 950 euros bruts es tradueixen en 886,3 euros que entren nets a les butxaques dels treballadors. «Del salari cal descomptar el 6,7% de cotitzacions socials i sempre tenint en compte que no hi hagi descomptes addicionals sobre l’IRPF», explica Aurora Rodés, del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya.

Replicant aquests càlculs al nou salari mínim de 965 euros, el treballador passarà a ingressar a final de mes 900,3 euros. Al voltant d’1,5 milions de treballadors cobren el salari mínim a Espanya.

¿Com afecta l’empresari?

Quan una empresa contracta un treballador, ha d’assumir el salari i les cotitzacions a la Seguretat Social, que són per pagar futures prestacions d’atur, pensions, baixes per accident o cursos de formació; entre d’altres. Habitualment, segons explica Rodés, un treballador que percep el salari mínim té un cost laboral addicional del 28% sobre aquest. És a dir, aquests 950 euros bruts es converteixen en una despesa de 1.216 euros al mes (en 14 pagues o 17.024 euros a l’any).

¿Què suposen llavors aquests 15 euros més al mes? Doncs que l’empresa haurà de passar a pagar uns 1.235,2 euros al mes; el que implica un cost addicional de 19,2 euros. El cost, depenent del sector, pot ser superior i arribar a rondar els 20,5 euros. És a dir, la pujada de l’SMI de 15 euros es tradueix en 14 euros més de sou per al treballador i entre 19,2 euros i 20,5 euros més de despesa per a l’empresa. 

¿Com afecta l’autònom?

Notícies relacionades

Històricament, el salari mínim estava directament vinculat amb la base mínima de cotització que pagaven els treballadors autònoms, i quan en pujava un, l’altra també pujava. No obstant, quan el Govern va decidir congelar el salari mínim el gener del 2021, també va deslligar la quota d’autònoms d’aquest. I va determinar que les bases de cotització vigents serien les del 2019. És a dir, fins ara la base mínima segueix en els 289 euros mensuals. 

Ara la incògnita està en quina decisió prendrà el Govern, una vegada formalitzada la pujada del salari mínim. Fonts de la Seguretat Social detallen que hauran de publicar una ordre específica per establir si puja o no, i si és així, fins a quant. Segons els càlculs de ATA; si es recupera la proporció, l’augment que esperen per a la quota mensual és d’entre 3 i 12 euros mensuals.