A partir de l’1 de setembre

Acord entre Govern i sindicats per apujar el salari mínim a 965 euros

  • Les centrals estarien disposades a acceptar un increment per sota de l’IPC aquest any, a canvi del compromís d’arribar als 1.000 euros el 2022

Yolanda Díaz

Yolanda Díaz / JOSE LUIS ROCA (Delegaciones)

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha arribat a un acord amb els sindicats per apujar el salari mínim interprofessional (SMI) fins als 965 euros (en 14 pagues); és a dir, 15 euros de pujada; segons confirmen fonts del diàleg social. Les centrals han acceptat l’última proposta de la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, que lliga un increment per sota de l’IPC.

L’acord està tancat, tal com han manifestat en un comunicat. La patronal, per la seva part, no recolza l’increment i es queda per primera vegada fora d’un gran acord del diàleg social.

La ministra d’Indústria i Comerç, Reyes Maroto, sí que ha donat per segur l’acord per apujar l’SMI, que ha qualificat de «bo». «Lamento que no s’hagi arribat a un acord amb els agents socials. Crec que és una bona manera de redistribuir aquesta riquesa que ja estem generant i espero que puguem continuar treballant amb ells per protegir els més vulnerables. I sobretot ara que s’obre la negociació dels ertos», segons ha declarat aquest dijous durant una visita al magatzem d’Amazon a Illescas (Toledo); informa Sara Ledo.

Finalment les centrals optarien per acceptar aquest acte de fe que els demanaven des de Treball per desencallar unes negociacions que portaven enfangades des de fa dues setmanes. Aquests 15 euros rebaixen les expectatives inicials dels representants dels treballadors, que demanaven inicialment 25 euros. Apujar 15 euros l’SMI implica un increment de l’1,57%, sensiblement per sota de l’IPC; que actualment està per sobre del 3%. És a dir, els 1,5 milions de treballadors que perceben actualment l’SMI perdran aquest any poder adquisitiu.

Pendents de la pujada del 2022

Notícies relacionades

És una pujada, en aquest sentit, insuficient i que només donarà cobertura a 4 dels 12 mesos de l’any, ja que fins ara l’SMI ha estat congelat. I si les centrals han decidit moure la seva posició i obrir-se a un acord, és per aquest compromís que ha assumit Treball amb ells de pressionar perquè el salari mínim arribi als 1.000 euros a partir de l’1 de gener del 2022. Complint, aquesta xifra sí, els seus objectius i sent suficient per guanyar poder de compra (a expenses de com continuï evolucionant la inflació).

La pilota i la responsabilitat de l’acord estaria ara a la teulada del Ministeri de Treball i de la líder d’Unides Podem al si del Govern, que haurà d’aconseguir que tot el Govern assumeixi com a seu aquest compromís. Una cosa que no va aconseguir el desembre del 2020, quan va prometre públicament que el salari mínim pujaria a partir de gener del 2021 i no va arribar als consensos necessaris dins del Consell de Ministres per fer-ho. Com a conseqüència, l’SMI es va acabar congelant fins ara.