Morositat

Uns 600 ajuntaments paguen els proveïdors fora del termini legal

Gairebé un centenar de consistoris tarden més d’un any a liquidar les seves factures

Uns 600 ajuntaments paguen els proveïdors fora del termini legal
2
Es llegeix en minuts

Uns 600 ajuntaments paguen en l’actualitat els seus proveïdors fora dels terminis legals de 30 dies. En alguns municipis se superen els 1.000 dies, ha denunciat el president de la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM), Antoni Cañete, durant una presentació en la qual ha recordat que segueix en període d’esmenes el règim sancionador contra la morositat després que es prengués en consideració per unanimitat i 34 ajornaments de la tramitació d’aquesta normativa. Gairebé un centenar de consistoris (96) tarden de mitjana més d’un any a pagar, amb un deute que ascendeix a gairebé 213 milions.  

Alhora que ha destacat que l’Administració central «es pot dir que paga en termini», ha reiterat la denúncia contra les grans empreses de l’Ibex, que superen amb escreix els 60 dies legals establerts per a les transaccions en el sector privat, fet que suposa gairebé 82.000 milions pendents i fora de termini.

Cañete, que també és president de la patronal catalana Pimec, ha criticat l’avantprojecte de llei «Crea i Creix» que, segons el seu parer, «no solucionarà els problemes de morositat» i ha destacat que «no evita que empreses que incompleixen la llei en matèria de morositat accedeixin a fons públics de la Unió Europea (UE). Aquesta organització, que a través d’aquesta norma perd el seu rol d’entitat representativa a l’Observatori de la Morositat ha alertat Cañete, entén que el model de factura electrònica que s’imposa és «costós per a pimes i autònoms». Segons Cañete, que ha recordat que la Unió Europea va advertir a Espanya per la demora en els pagaments de les administracions públiques, s’estableixen «regles laxes» per certificar el compliment de la legislació vigent en matèria de morositat ja que es realitzarà mitjançant una declaració responsable.

El problema dels ajuntaments

El president de la PMcM ha comentat, al seu torn, les dades de terminis de pagament del sector públic. A juny de 2021, l’Administració Central paga en una mitjana de 23,66 dies, amb la qual cosa compleix el màxim de 30 dies, però té pendents factures a una mitjana de 34,09, amb la qual cosa la mitjana total se situa en els 27 dies. Les autonomies també paguen en termini, amb una mitjana de 23,19 dies gràcies al pla de proveïdors aprovat pel Govern. Cañete ha afirmat que «on segueix el problema és als ajuntaments», alguns dels quals, especialment els petits, superen els 1.000 dies de termini.

El president de la PMcM ha assegurat que hi ha mecanismes per resoldre aquesta qüestió a través de la llei d’administracions públiques del 2011, que permet a l’administració central assumir els pagaments i intervenir consistoris i sancionar-los, si procedeix. «Mecanismes n’hi ha, però no els utilitzem», ha sentenciat.

Rànquing

Notícies relacionades

Segons les dades de la mateixa Administració encapçala la llista de morositat dels petits municipis la localitat gaditana de Torrecera, amb 1.225 dies. En els altres primers quatre llocs li segueixen Rubite (Granada), amb 1.199 dies, Castilleja de Guzmán (Sevilla), amb 1.193; la Bisbal d’Empordà, amb 1.163, i Moraleja d’Enmedio (Madrid), amb 1.122 dies.

Alhora que ha admès que l’administració central compleix els terminis quan paga els grans proveïdors, Cañete ha destacat que aquests després demoren la liquidació de les factures a les seves empreses subcontractades i el sector públic no comprova que compleixin aquests terminis legals. Ha recordat els terminis de pagament de les empreses de l’Ibex que, han duplicat la seva liquiditat en l’etapa de pandèmia, al passar del 15% el 2019 al 30% el 2020, s’han incrementat.