Segons Manpower

Els directius encaren les contractacions de la campanya de Nadal amb un optimisme que no es veia des del 2003

  • Un informe de la consultora Manpower anticipa una creació d’ocupació vuit vegades més elevada durant el quart trimestre que la registra durant el tercer

Els directius encaren les contractacions de la campanya de Nadal amb un optimisme que no es veia des del 2003
2
Es llegeix en minuts

Al mercat laboral espanyol l’espera una recta final de l’any moguda, amb un elevat optimisme empresarial, que anticipa una intensa creació d’ocupació per a l’últim trimestre del 2021, durant la tardor i la campanya de Nadal i Reis. Segons un estudi presentat per la consultora Manpower, elaborat partint de 1.029 entrevistes de directius amb càrrecs de comandament en firmes espanyoles, el 54% dels empresaris esperen augmentar la plantilla, davant el 23% que preveuen retallar-la i un 20% que no contemplen canvis pel que fa als llocs de treball. És a dir, el saldo net d’ocupació serà del 32%, vuit vegades més gran que en el trimestre precedent. «La confiança en les contractacions és la més sòlida des que es va començar a fer aquest estudi el 2003», segons destaquen des de Manpower.

Els hotelers són els més optimistes, després d’un any i mig especialment complicat per al sector, amb molts establiments encara tancats. El 58% dels enquestats per Manpower preveuen una creació neta de les seves plantilles –descomptant els que acomiadaran i els que no contractaran– de cara a la campanya de Nadal. Aquesta, sí, amb sopars d’empresa i altres celebracions, a diferència de l’any passat; quan les restriccions per la tercera onada van descafeïnar les dates i van impedir aquest tipus de trobades i celebracions. També és un sector que parteix d’una pitjor situació i té camp de millora. Doncs si bé el mercat laboral espanyol ha recuperat els nivells d’ocupació de l’estiu del 2019, la restauració encara arrossega 104.060 ocupats menys i l’hoteleria, 53.940 més, segons les últimes dades disponibles de la Seguretat Social.

Els segueixen els empresaris del gremi de la construcció, entusiastes amb el progressiu desplegament dels fons europeus i amb xifres macroeconòmiques que fa mesos que auguren un fort increment d’activitat. El 50% dels enquestats d’aquest sector tenen clar que necessitaran més gent durant els pròxims mesos, cosa que no és garantia que puguin trobar-ne. En casos com el de Catalunya, les demandes davant la falta de professionals qualificats xoquen amb les reticències a assumir pujades salarials. Aquí l’ocupació sí que està agafant velocitat, ja que actualment el sector ja ocupa 23.014 assalariats més que fa dos anys entre la construcció d’edificis i la construcció especialitzada.

Per contra, el sector amb menors expectatives de creació d’ocupació és el de les finances, amb algunes de les principals entitats del ram –com Banc Sabadell i Unicaja– immerses en la negociació d’expedients de regulació d’ocupació (eros). El 23% dels directius enquestats per Manpower esperen ampliar plantilles durant la recta final de l’any.

Les microempreses, les més prudents

Notícies relacionades

Les expectatives d’augment de plantilles durant els pròxims mesos són bastant homogènies entre els directius consultats per Manpower, indiferentment de la mida de l’empresa que dirigeixen. A excepció dels provinents de les microempreses (menys de 10 treballadors). Aquí les expectatives són més baixes i la prudència a assumir més costos laborals més alta, per això, mentre la previsió d’ampliar plantilles oscil·la entre el 33% i el 38% entre petites, mitjanes i grans; entre les microempreses baixa fins al 20%.

En l’àmbit internacional, Espanya és un dels països amb més bones perspectives d’ocupació durant el pròxim trimestre. Dels 43 països analitzats per l’enquesta de Manpower, Espanya se situa en vuitena posició. El saldo net més elevat d’ocupació el registraran, si es compleixen els pronòstics, els Estats Units, amb el 48% d’empreses que augmentaran personal. 

Temes:

Ocupació