Mercat laboral
La recuperació econòmica se sustenta sobre ocupació més precària
Els costos laborals s’enfonsen el 3,8% respecte a l’any passat a causa que pugen les hores treballades però les empreses paguen menys als nous treballadors

La recuperació de l’ocupació que venen ratificant les dades d’afiliació a la Seguretat Social durant els últims mesos se sustenten sobre fonaments precaris. Els nous treballadors, ja sigui perquè es reincorporen d’un erto o perquè acaben de firmar el seu contracte, tenen pitjors condicions laborals que la d’aquells que operaven fins ara i cobren salaris més baixos. Així ho constata l’índex de costos laborals publicat aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que reflecteixen una caiguda del pagament per hora treballada del 3,8% durant el segon trimestre respecte al mateix període de l’any anterior.
Fins ara les enquestes de costos laborals que trimestralment va publicant l’INE venien molt esbiaixades per l’efecte dels ertos. Ja que aquestes mesuren els diners que dediquen les empreses per ocupar els seus treballadors, entre salaris i cotitzacions a la Seguretat Social, i quan els empleats estan en erto les companyies deixen de pagar un percentatge molt elevat de les cotitzacions i la integritat del salari. No obstant, en el segon trimestre d’aquest any la incidència dels ertos és ja reduïda, amb un nombre molt menor d’afectats que a la primavera del 2020.
Notícies relacionadesEl mateix INE reconeix en la seva nota de premsa que «hi ha hagut una menor incidència dels erto en totes les activitats econòmiques». I justifica la intensa caiguda dels costos laborals a causa que «les hores efectivament treballades han augmentat més que els costos en totes les activitats econòmiques que estaven més afectades, per la qual cosa el cost per hora treballada ha disminuït». Els sectors on més ha caigut el cost laboral –majorment salaris– són l’hostaleria (-15,4%), les activitats artístiques (-13,3%) i les indústries extractives (-12%); sectors amb una elevada destrucció d’ocupació a l’inici de la crisi i una sostinguda recuperació durant els últims mesos.
Les esmentades dades tracen el característic efecte acordió que pateix el mercat laboral davant les crisis, amb especial intensitat en aquesta última. Les empreses reaccionen a la contracció del PIB amb l’acomiadament dels treballadors temporals, més precaris i amb salaris més baixos; el que puja la mitjana dels salaris al purgar les capes més mal pagades. I després la recuperació es fa reincorporant treballadors d’aquestes característiques: mal pagats i amb condicions pitjors que les que es van quedar.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- CICLISME El caos s’apodera de l’estrena del Tour amb Enric Mas de protagonista
- Victòria del campió d’Europa (2-0) El Madrid topa amb Luis Enrique
- Lleida Quatre morts i sis ferits en un accident a l’A-2 a Soses amb quatre cotxes implicats
- Sánchez insisteix a "salvar el vaixell" però perd un altre peó
- Comerç La FNAC d’El Triangle s’acomiada avui amb grans rebaixes
- Educació El psicòleg Álvaro Bilbao recorda les cinc preguntes que has de fer al teu fill abans que sigui tard
- Obesitat a Espanya: una pandèmia que causa una de cada cinc morts evitables
- Estudi de la personalitat Què significa desbloquejar el mòbil cada poc temps, segons la psicologia
- Salut ¿Per què els mosquits sempre et piquen a tu? La ciència ja té la resposta
- Lleida Quatre morts i sis ferits en un accident a l’A-2 a Soses amb quatre cotxes implicats