Tarifes disparades

El preu de la llum arriba a un altre rècord històric i tanca l’agost com el mes més car de la història

Subida histórica del precio de la luz. Interior de un piso del Eixample

Subida histórica del precio de la luz. Interior de un piso del Eixample / Manu Mitru (EPC)

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

El preu mitjà diari de l’electricitat en el mercat a l’engròs es dispararà dimarts a un nou rècord històric, i arribarà als 130,53 euros per megawatt (MWh), després que aquest dilluns també hagi registrat el preu més alt de tota la sèrie històrica.

En concret, el preu serà un 4,9% superior al de dilluns i un 210,7% més alt respecte al mateix dia de l’any passat, és a dir, més que triplica el preu que se’n pagava fa tan sols 12 mesos, segons dades de l’OMIE recollides per Europa Press.

Afectats per l’onada de calor

El registre mitjà del ‘pool’ elèctric per a aquest dimarts, 31 d’agost, polvoritza així els 124,45 euros/MWh d’aquest dilluns, el preu més alt de la història fins ara, així com el de 122,76 euros/MWh del dijous 26 d’agost, el segon rècord.

Respecte a fa una setmana, el preu també s’ha desbocat ja un 30,8%. Durant el mes d’agost, i en plena onada de calor, el preu ha anat marcant un nou rècord rere l’altre, i ha provocat que el preu mitjà del mes arribi als 106 euros/MWh.

Aquesta xifra suposa el mes més car de la història, després del de juliol, que ja va marcar un nou rècord per si mateix, amb un preu de 92,4 euros. D’un mes a l’altre, el preu de la llum s’ha encarit fins a un 15%. Aquest dimarts, al preu màxim s’hi arribarà de 21.00 a 22.00 hores, i serà de 137,46 euros, mentre que el mínim es donarà entre les 16.00 i les 17.00 hores, de 123,35 euros, per la qual cosa durant tot el dia se situarà per sobre dels 123 euros.

Debat polític

Aquesta espiral alcista ha portat a focalitzar el debat polític en com abaratir el preu de l’electricitat. De fet, el Govern central va obrir la porta a crear una empresa pública energètica, tal com des de fa temps demana el seu soci a l’Executiu, Unides Podem.

Així, la formació morada ha fet una última proposta al Govern per abaratir la factura de la llum que passa per limitar el preu de l’energia nuclear i hidroelèctrica mitjançant decret llei. Precisament aquesta tarda la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, compareix al Congrés dels Diputats per donar compte de les mesures adoptades pel Govern per pal·liar aquest impacte en els consumidors i avançarà els nous passos a seguir per l’Executiu.

Aquest context de pujades en el ‘pool’ elèctric està marcat per l’increment en els preus dels drets de CO2 i del gas, als quals s’ha unit l’increment de la demanda per les altes temperatures i una menor contribució de les renovables, especialment l’eòlica per l’absència de vent.

Drets d’emissió

En concret, els drets d’emissió de CO s’han encarit i freguen els 56 euros per tona des del començament d’agost, quan a principis d’any cotitzaven entorn dels 33 euros. Mentrestant, el preu del gas natural se situa al voltant dels 47 euros per MWh, segons dades de Mibgas.

El preu de l’energia té un pes pròxim a la factura del voltant del 24%, mentre que al voltant del 50%-55% correspon als peatges –el cost de les xarxes de transport i distribució– i càrrecs –els costos associats al foment de les renovables, a les extrapeninsulars i les anualitats del dèficit de tarifa– i la resta, a impostos.

Les oscil·lacions en el preu diari afecten els consumidors acollits a la tarifa regulada (PVPC), una mica més de 10 milions, mentre que n’estan exempts els que són en el mercat lliure –uns 17 milions–, ja que compten amb un preu pactat amb la seva companyia.

Volatilitat del mercat

Segons van indicar a Europa Press experts del sector, el 88% del consum elèctric d’Espanya no està exposat a la volatilitat del preu del mercat ‘spot’, al tenir contractes amb preus fixos, i així s’hi veuen exposats els clients acollits al PVPC.

El 24 de juny el Govern va aprovar d’urgència un reial decret llei per reduir els impostos que s’apliquen al subministrament de l’energia elèctrica i, amb això, la factura de la llum de les llars, els autònoms, les pimes i el conjunt de les empreses, que suposen la baixada de l’IVA de la llum del 21% al 10% fins a finals d’aquest any i la suspensió de l’impost del 7% a la generació elèctrica durant tres mesos.

En el cas concret de l’IVA, s’aplica una baixada al 10% fins a final d’any per a tots els consumidors amb potència contractada fins a 10 quilowatts (kW), sempre que el preu mitjà mensual del mercat a l’engròs de l’electricitat estigui per sobre dels 45 euros per MWh.

Suspensió d’impostos

Sobre la suspensió del 7% de l’impost sobre el valor de producció de l’energia elèctrica, que ja el 2018 es va decidir suspendre de forma temporal durant sis mesos per contenir una altra onada alcista en el preu de la llum, estarà vigent durant el tercer trimestre d’aquest any.

De fet, la factura de la llum d’un usuari mitjà a l’agost serà «la més cara de la història», amb un encariment en la primera quinzena del 43,7% respecte al mateix període de l’any passat, segons dades de Facua-Consumidors en Acció.

Rebuts elevats

Notícies relacionades

Fins ara, els cinc rebuts més alts han sigut els 88,66 euros del primer trimestre del 2012 (amb l’IVA al 18%), els 87,81 euros del gener del 2017, els 85,34 del juliol del 2021, els 83,55 euros del setembre del 2018 i els 82,13 euros del maig del 2021 –en tots els casos amb l’IVA al 21%–, segons dades de l’associació.

Amb les tarifes aplicades de l’1 al 15 d’agost, l’usuari mitjà pagarà 27,85 euros més que l’agost del 2020, quan la factura es va situar en 63,77 euros. La baixada de l’IVA al 10% fins al desembre mentre el preu mitjà del megawatt hora estigui per sobre dels 45 euros esmorteeix la pujada en 9,16 euros. Si es continués aplicant el 21%, el rebut hauria arribat als 100,78 euros.