La situació dels embassaments

Galícia: L’altra cara del ‘tarifazo’ elèctric

  • Alcaldes de la zona denuncien que el buidatge de pantans impedeix carregar aigua contra incendis.

  • La Xunta exigeix explicacions al Govern central sobre els buidaments

FARO OURENSE

FARO OURENSE / BRAIS LORENZO (FDV)

2
Es llegeix en minuts

El Govern ha obert expedient a Naturgy i Iberdrola pel buidatge a què han sotmès quatre embassaments gallecs, que en algun cas es troben al 15% de la seva ocupació, posant en perill fins i tot el subministrament d’aigua, segons la Xunta, o el proveïment de mitjans de lluita contra els incendis. Aquesta situació s’ha produït just quan el preu de l’electricitat va començar a escalar a mitjans d’agost, arribant el passat dia 25 al seu màxim històric de 122 euros el megawatt hora.

El dia 16, el president de la Confederació Hidrogràfica Miño-Sil, José Antonio Quiroga, va reconèixer la preocupació existent al detectar «turbinatges excessius» per part de les companyies a les preses que permeten generar electricitat a tres preses gallegues. Tres jornades després, després de les alertes ecologistes, aquest òrgan del Govern va obrir expedient per detectar irregularitats en les condicions d’explotació o del cabal ecològic de les preses de Portas i Cenza, a l’Ajuntament de Vilariño de Conso a Ourense, i el de Salas, a Muíños. L’endemà, va transcendir que incloïa a la llista el de Belesar. Iberdrola explota les dues primeres preses i Naturgy, les dues últimes.

Dany a la flora i fauna

Les companyies que exploten centrals hidroelèctriques han de complir unes normes per no danyar flora i fauna de l’entorn, respectant un cabal mínim, una cosa que és posa en dubte, ja que As Portas se situa al 15%, igual que a Cenza. Salas arriba al 27% i Belesar, al 30%, xifres inèdites en aquestes dates d’agost. L’any passat rondaven el 70%, una mica per sobre de la mitjana de l’última dècada.

El problema no és exclusiu de Galícia, ja que a principis de mes una vintena de municipis de Zamora van alçar la veu contra la baixada de nivell de l’aigua a l’embassament de Ricobayo, que alimenta la principal central de la província. En quatre mesos, va passar del 95% al 12% amb dues brusques baixades.

La situació de les preses gallegues va disparar les queixes a la comunitat. D’una banda, els alcaldes de les zones afectades d’Ourense van alertar que el baix nivell de les aigües impediria la càrrega dels mitjans aeris d’extinció en cas d’incendis forestals a la província de Galícia més castigada per les flames cada any.

Retrets al Govern central

Per la seva banda, la Xunta va culpar de la situació el Govern central, competent a la conca Miño-Sil, i va urgir «un treball de vigilància estricte» per evitar nous descensos del nivell. «Algú ha d’explicar per què s’autoritzen aquests buidaments, quins en són els motius, quin n’és l’objectiu i qui s’està lucrant amb tot això; sens dubte, no és la ciutadania», va clamar la consellera de Medi Ambient, Ángeles Vázquez, aquesta setmana.

Notícies relacionades

La responsable va xifrar al 45% el nivell d’ocupació en aquesta demarcació, cosa que posa en perill, va dir, el mateix subministrament a la població. «Dependrem del temps durant els mesos de setembre i octubre per poder garantir tant el subministrament com la preservació dels valors naturals i piscícoles», va apuntar.

Per la seva banda, la consellera d’Infraestructures i Mobilitat, Ethel Vázquez, va reclamar al Govern central aclarir si va autoritzar els buidatges successius de les quatre preses sobre les quals hi ha posada la lupa.